IZUZETAN RAST BROJA NOĆENJA: Srbija kao turistička destinacija u usponu

Kraj godine za nama obeležio je fantastičan podatak da je u našoj zemlji na osnovnu izveštaja iz informacionog sistema "eTurista" centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u decembru 2022. godine bilo ukupno 1.003.817 noćenja domaćih i stranih turista, u odnosu na decembar 2021. godine kada smo imali ukupno 695.153 noćenja, što predstavlja rast od oko 45%.

Interesantna činjenica je da od kada se prati statistika broja turista od uvođenja ovog sistema po prvi put, zabeleženo je da je broj noćenja stranih turista u decembru 2022. godine (552.481 noćenja) premašio broj noćenja domaćih turista (451.336).

Takođe, iznos boravišne takse za pravna lica u 2022. godini, iznosio je više od 901 miliona RSD, što rast od 30% u odnosu na 2021. godinu.

Navedeni podaci dokaz su ogromnog ulaganja države u turističku privredu, a kroz ulaganja u putnu i drugu infrastrukturu, kao i izgradnju privlačnih smeštajnih kapaciteta. Kroz podatke, ogleda se i rad države u oblasti kulture, umetnosti, očuvanju naše tradicije i važnih arheoloških nalazišta, a tako što i domaći i strani turisti sve više pokazuju interesovanje. Primeri tog rada su obnova i rekonstrukcija Golubačke tvrđave na Dunavu, Ramske tvrđave, dostupna arheološka nalazišta i kulturne institucije, kao što je Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti. Neizostavni izbor turista su i atraktivni hoteli Vrnjačke banje, Vrdnika i Fruške gore i prirodne lepote Ovčarsko-kablarske klisure.

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, koje se prema poslednjim podacima izdvajaju po najvećem brou noćenja turista u decembru 2022. godine su Beograd, Zlatibor, Novi Sad, Kopaonik, Subotica, Niš i Vrnjačka Banja.

"eTurista" je centralni informacioni sistem turizma i ugostiteljstva i baza je podataka i evidencija o svim smeštajnim kapacitetima u Srbiji. Pored hotela, motela, hostela i apartmana, sistem obuhvata i seoska domaćinstva kao i kapacitete "stan na dan". Ovaj sistem koji je razvila Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije za potrebe tadašnjeg Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u upotrebi je od oktobra 2020. godine, i omogućio je sistemsko regulisanje oblasti ugostiteljstva i turizma i izuzetno značajno smanjenje sive ekonomije, unapređenje uslova poslovanja svih subjekata na tržištu kao i zaštitu prava potrošača u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

beogradbroj noćenjaeTuristaministarstvo turizmasrbijaturistička destinacijaturizam