ZA BOGATIJI I INTENZIVNIJI DOŽIVLJAJ: Pet načina da poboljšate ukus pečuraka

Pečurke imaju jedinstven ukus koji dodaje nepogrešive note nekim od naših omiljenih recepata. Dobro se slažu s jednostavnim začinima poput soli i bibera, ali umeju da poprime sasvim novu dimenziju kada dodate sastojke poput belog luka, putera i svežeg začinskog bilja. Osnovne tehnike kuvanja, aromatični sastojci, te nekoliko saveta i trikova mogu vam pomoći da pečurkama dodate više ukusa bez puno muke.

Iako ovi slani zalogaji dodaju imaju svoju ulogu u receptima, morate ih pravilno pripremiti za najbolje rezultate. Iako su šampinjoni, recimo, ukusni sami po sebi, postoji nekoliko jednostavnih i proverenih načina za razvijanje bogatijih i intenzivnijih doživljaja.

Priprema na visokim temperaturama za hrskavu koricu

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Prženje šampinjona na vrelom ulju donosi hrskav obod i bogat, karamelizovan ukus. Tajna je u Mailardovoj reakciji. Što ih manje mešate, veće su šanse da će se uhvatiti savršena korica.

Bukovače se neverovatno dobro slažu s metodom prženja, iako će svaka vrsta pečuraka imati samo doboti od ovog procesa kuvanja. Poređajte ih u vruć tiganj i ostavite ih, bez mešanja, pet do osam minuta dok ne postanu hrskave i dok ne vidite da poprimaju braonkastu nijansu.

Pečenje za bogat ukus

Slično prženju, pečenje naglašava mesnati ukus pečuraka. Trik je u temperaturi, koja obezbeđuje stvaranje fine korice. Šitake su odličan primer za to.

Da biste ispekli savršene pečurke, pobrinite se da se ravnomerno ispeku tako što ćete ih naseckati tako da budu jednake veličine. Prelijte ih u činiji sa malo maslinovog ulja, uz dodatak začina. Poređajte ih na pleh za pečenje i pecite na 200 stepeni 35 minuta, dok ne porumene. Ovako pripremljene pečurke posebno su ukusne na pici ili na vrhu hamburgera sa švajcarskim sirom.

Poznato je da pečurke ispuštaju malo sokova dok se peku, te mogu da postanu kašaste, što je upravo ono što pokušavamo da izbegnemo. Mnogi kuvari predlažu da na pola procesa pečenja iscedite sokove i dovršite pripremu. Međutim, mi imamo lakši način. Samo poređajte slane zalogaje na rešetku, pre nego što ih stavite u pećnicu. Na taj način mogu se peći na tom suvom, vrućem vazduhu, a da ne ostanu u soku, što rezultira savršeno pečenim pečerkama svaki put.

Reš ukus na roštilju

Priprema pečuraka na roštilju brz je i jednostavan način da dobijete savršen obrok. Poput prženja i pečenja, ideja je da dobijate karamelizovanu završnicu. Bele pečurke i kraljevske bukovače takođe dobro odgovaraju ovoj metodi kuvanja.

Za neočekivan obrt, pokušajte da marinirate ili kuvate gljive na pari pre nego što ih stavite na roštilj. Sokovi će se skuvati, ostavljajući vam ukusne pečurke na žaru koje imaju garavu spoljašnjost, i savršen ukus.

Sve što vam treba je brza marinada koja staje u 10 minuta. Probajte balzamiko, maslac ili maslinovo ulje, puno svežeg belog luka i malo svežeg začinskog bilja. Zarežite vrhove pečuraka kako biste im pomogli da ispuste više sokova. Pustite ih da odstoje u marinadi oko 10 minuta i do 45 minuta pre pečenja na roštilju na 200 do 250 stepeni. Potrebno je 12 do 15 minuta i zatim ih poslužite.

Dinstanje u vinu

Tekstura pečuraka idealna je za upijanje aromatičnih nota sastojaka za kuvanje, a jedan od njih je vino. Bez obzira da li koristite crveno ili belo, kiselost vina ističe duboki, zemljani ukus.

Nakon što ste kupljene pečurke ravnomerno narezali, stavite ih u tiganj na malo ulja i krčkajte bez mešanja dva do četiri minuta. Nakon što omekšaju, dodajte vino na srednje jakoj vatri i ostavite da upijaju taj izvrstan ukus još tri minuta.

Dinstanje se razlikuje od prženja po tome dok se fokusira na namirnice u celosti, a ne samo na koricu. Ali, kao i u slučaju prženja, ključ je u tome da se ravnomerno rasporede u tiganj. Ako ih raširite i ne pretrpate posudu, takođe ćete dobro postupiti i izbeći gumenast ukus.

Krčkanje za savršenu teksturu i ukus

Kako biste savršeno izdinstali ove slane zalogaje, počnite dodavanjem malo ulja u duboki tiganj, uz nekoliko ukusnih sastojaka poput crnog luka ili svežeg začinskog bilja. Dodajte pečurke i kuvajte oko 10 minuta dok spolja ne postanu smeđi i dok većina sokova ne ispari. Smanjite vatru, i dodajte tečenost za distanje, a zatim ostavite dok polovina ne ispari.

Jedna opcija je crno vino, zatim tamno pivo, marsala ili bujon. Ukusi ovih tečnosti lepo se slažu sa zemljastim ukusom pečuraka. Isprobajte ovu metodu uz različite pečurke koje su izdašne i upijaju arome, a istovremeno zadržavaju prepoznatljiv ukus.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

dinstanjehranakuvanjekuvanje u vinupečenje na roštiljupečurkeukus pečuraka