DOBIJA NOVU NAMENU: Zatvara se kovid bolnica u Batajnici i postaje centar za palijativnu negu

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević najavila je da će zbog malog broja pacijenata prethodnih meseci bolnica uskoro biti zatvorena.

Ona je za Radioteleviziju Srbije kazala da je u prethodnih pet meseci situacija u toj bolnici stabilna, a da je trenutno na lečenju 28 osoba, uglavnom sa teškim malignim bolestima u završnim stadijumima.

- Sigurno će doći do zatvaranja narednih dana, s obzirom na to da je broj pacijenata već standardno nizak. Takvi su planovi Ministarstva zdravlja - navela je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Adžić Vukičević je najavila i da bi u narednom periodu ulogu kovid bolnice trebalo da preuzmu respiratorni centri, dok bi objekat u Batajnici mogao da bude iskorišćen za palijativnu negu.

- Svakako bi to trebalo da bude palijativna nega s obzirom na rastući broj ljudi sa malignitetom u Srbiji i u zemljama u okruženju, ali i zbog činjenice da smo jedina zemlja u okruženju koja nema centar za zbrinjavanje bolesnika u završnim stadijumima malignih bolesti i drugih teških hroničnih bolesti i stanja - navela je Adžić Vukičević.

Dodala je da je za 27 meseci rada, kovid bolnica u Batajnici primila oko 23.700 pacijenata, od kojih je između 6.500 i 7.000 bilo smešteno u jedinicima intenzivnog lečenja.

- U jednom trenutku bilo je 120 intubiranih. To je bio neverovatan izazov, za našeg života se tako nešto sigurno neće ponoviti - rekla je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Izvor: N1/Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

batajnicakoronakoronavirusKovid bolnicaKovid bolnica u Batajnicimaligne bolestipacijentipalijativna negaTatjana Adžić Vukičević