POSEĆIVALI SU GA "BITLSI", AGATA KRISTI, ČERČIL: Na prodaju britansko ostrvo Burg

Ostrvo Burg nalazi se nedaleko od britanske obale na jugozapadu okruga Devon. Kako navode agencije za nekretnine, ostrvo se prodaje za 18,9 miliona dolara sa čuvenim hotelom koji je klasičan primer ar deko stila. Na njega se može stići peščanim sprudom kada je oseka jer je na samo 250 metara od kopna.

Hotel "Burg island" sagrađen je 1930. godine, a proslavila ga je "kraljica zločina", Agata Kristi koja je na ostrvu napisala dva romana, koristeći njegove predele kao inspiraciju za misteriju Herkula Poaroa u romanu "Zlo pod suncem".

Prema pričama osoblja koje je radilo u hotelu, ostrvo su posetili i američki predsednik Dvajt Ajzenhauer, Vinston Čerčil, vojvoda i vojvotkinja od Vindzora, "Bitlsi" pre svog koncerta u Plimutu.

- Privatno ostrvo je praktično jedinstveno u Velikoj Britaniji, a hotel, koji je u potpunosti renoviran, jedan je od najboljih primera ar deko arhitekture u Evropi. Ostrvo Burg je prirodno mikrosistem sa velikom populacijom divljih životinja, pogodno za šetnje po liticama i peščanim plažama. Nalazi se na samo 250 metara od kopna, ima teniske terene i bazen sa morskom vodom - piše na sajtu Agencije "Knight Frank".

Hotel se opisuje kao "dom romantičnih duhova prošlih vremena" sa "beskonačnim pogledom na more i potpunom privatnošću. U ponudi hotela koji se nalazi na površini od 21 hektar je 25 spavaćih soba. Hotel je tokom vremena ugostio mnogo poznatih ljudi.

Inače, istorija ovog ostrva malo je poznata javnosti. Na ostrvu postoje ostaci kapele poznate kao "Huerova koliba". Tu je i krčma "Pilhard" u kojoj su se u 14. veku skrivali pirati.

Devedesetih godina 19. veka zvezda mjuzik hola Džordž H. Čirgvin sagradio je drvenu kuću na ostrvu, u kojoj je priređivao vikend zabave.

Hotel je bio jedan od najpopularnijih u ovoj oblasti 1930-ih, iako je tokom Drugog svetskog rata pretvoren u centar za oporavak ranjenog osoblja Kraljevskog vazduhoplovstva.

Metju Smit, partner u timu agencije "Knight Frank" istakao je u saopštenju za javnost da je "retkost da se hotel takvog nasleđa nađe na otvorenom tržištu nekretnina".

- Pošto sam gledao kako se hotel ponovo rađa, preživljava pandemiju i nastavlja kao divlja i prelepa oaza za posetioce iz celog sveta, verujem da je sada vreme da se povučem i dozvolim da se otvori novo poglavlje za Burg i novu istoriju Devona. Uzbuđen sam što ću videti šta budućnost donosi ovom veoma voljenom imanju - rekao je vlasnik ostrva Žil Fuks.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

agata kristibitlsiBurgostrvovelika britanijaVinston Čerčil