ARHEOLOŠKA OTKRIĆA U SRCU BEOGRADA: Rimske grobnice i sarkofazi kod Doma Narodne skupštine

Arheološka iskopavanja u Vlajkovićevoj ulici, u parku kod Doma Narodne skupštine, ulaze u završnu fazu, arheolozi su u međuvremenu otkrili nekoliko rimskih grobnica i sarkofaga koji datiraju iz 2. i 3. veka, pojedine grobnice su opljačkane, a nađeno je nekoliko skeleta.

Predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja izjavio je da se rade zaštitna arheološka istraživanja.

- Ceo ovaj prostor spada u okviru kulturnog dobra Antički singidunum, gde su trenutno u toku arheološka iskopavanja. Značajno je da su arheolozi došli do rimskog vodovoda koji je dužine 70 metara - istakao je Crnobrnja.

On je naglasio da je posebno interesantno to što su nađene ozidane rimske grobnice i kameni sarkofazi, koji datiraju iz 2. i 3. veka, a u nekima su nađeni i skeleti.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u svemu ima završnu reč, oni će posle svih mišljenja arheologa koji rade na tom lokalitetu doneti odluku o budućnosti nalazišta - istakao je Crnobrnja.

Odbornik u Skupštini grada Vladimir Pajić izjavio je da je Beograd otkrio "jedan važan deo svog lika koji treba da ponosno pokaže javnosti i ljudima koji ga posećuju".

- Arheološko nalazište Singidunum je jedno od najznačnijih u Beogradu, pa se zbog toga mora izmeniti projekat podzemne garaže, koji preti da uništi celo nalazište - zaključio je Pajić.

Izvor: n1info.rs, fonet.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Adam Crnobrnjaarheološka otkrićabeograddom narodne skupštineiskopavanjaistraživanjarimske grobnicesarkofaziSrpsko arheološko društvoZavod za zaštitu spomenika kulture