RIZNICA HRANLJIVIH MATERIJA: Zašto je dobro jesti crni luk?

Luk (lat. Allium cepa) je niskokalorična začinska biljka prepoznatljive sumporaste arome koja potiče iz Azije i Bliskog Istoka. Koristi se za jelo, ali i u lekovite svrhe već oko 5.000 godina.

To ne čudi ako je poznato da će luk poboljšati ukus baš svakog jela bez obzira na to preferirate li sveže komadiće u salati i sendviču, u supama, varivima i gulašima ili pečene s mesom.

Uz šargarepu i celer smatra se osnovnom namirnicom poznatog kulinarskog trojstva s kojim se priprema "soffritto", koji je baza brojnih jela italijanske gastronomije.

U svežem obliku luk je izrazito ljut, ali ako ga podvrgnete dugotrajnoj termičkoj obradi na laganoj temperaturi, postaće sladak i karamelizovan. Luk možete i kiseliti i kao takav dodati različitim jelima.

Zašto treba jesti luk?

U najviše zdravstvenih prednosti luka uživaćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži brojne hranjive materije, od vitamina A, C i E do kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, koje imaju blagonaklono delovanje na ljudski organizam.

Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni pritisak, sprečava stvaranje plaka na arterijama, ali i formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tela. Deluje protivupalno. Dobar je izvor kalcijuma – minerala koji je neophodan za zdravlje kostiju. Konzumacija sirovog luka povećava nivo testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je studija objavljena u časopisu "Biomolecules".

Iako ga mnogi izbegavaju zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da on doprinosi zdravlju zuba. Takođe, odličan je diuretik, te podstiče rad bubrega.

Ko ne bi smeo da jede luk?

Luk može uzrokovati gastrointestinalne smetnje kao što su gorušica, nadutost, mučnina i povraćanje. Ako imate problema sa sindromom iritabilnog creva i osetljivošću celog probavnog sistema, bolje preskočite ili smanjite konzumaciju luka.

Takođe, nemojte preterivati s konzumacijom luka, pogotovo ako patite od niskog pritiska.

Koji luk izabrati za šta?

Kada birate glavice luka, one trebaju biti čvrste, bez vidljivih oštećenja i plesni na površini. Najbolje ih je čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Na tržištu se mogu naći različite vrste luka, koje se razlikuju po boji, veličini, ali i nameni u kuhinji. Žuti luk, na primer, najbolje je iskoristiti za dodatak u varivima, gulašima i sličnim jelima. Srebrenac je najbolji sirov, a ljutika je vrlo ukusna u namazima i paštetama.

Izvor: Punkufer.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

crni lukluk