ORGANI ŠALJU SIGNALE: Bol u leđima može da ukaže na ozbiljne zdravstvene probleme

Problemi sa bubrezima, bešikom i žuči mogu se lako pomešati sa bolom u leđima. Organi šalju signale po celom telu, a najčešće se manifestuju u leđima jer se tu nalaze mnogi nervni završeci, pa se bol najjače oseća u tom delu tela. Na ovaj način se pravi uzrok bola "maskira".

Kamen u bubregu

Stalni bol u jednom delu leđa, ako se javlja uz bolove u stomaku ili preponama, bolove pri mokrenju ili krv u mokraći, može biti znak kamena u bubregu.

Kamenje nastaje usled nagomilavanja kalcijuma i fosfora, a najčešće je posledica konzumiranja premalo vode i previše proteina. Takođe, genetika ima veliku ulogu, pa su im neki ljudi podložniji od drugih.

Kamen u bubregu je češći kod muškaraca nego kod žena i najčešće izlazi prirodno, ali veće je potrebno razbiti laserom.

Zapaljenje bubrega

Ako bolove u leđima prati i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na zapaljenje bubrega. Ovaj bol se najčešće javlja u donjem delu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone.

Pankreatitis

Pored bolova u donjem delu stomaka, povraćanja i mučnine, upalu pankreasa prati i bol u leđima. Ovaj bol može biti iznenadan i širi se od stomaka do leđa, a najčešće je rezultat akutne ili hronične upale.

Zapaljenje nastaje usled prekomerne konzumacije alkohola ili zbog stagnacije žuči. Najčešće pogađa starije i sredovečne ljude.

Kamen u žuči

Iako možda ne mislite da je vaša žuč pogrešna, bol u leđima zajedno sa bolom u stomaku i rukama, mučninom i bolom pri disanju je simptom žučnih kamenaca ili upale žučne kese.

Kamen u žuči se formira kada se više holesterola proizvodi u jetri ili kada ga telo sporije obrađuje, što narušava odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose inflamatorni procesi i infekcije žuči, stagnacija žuči i promene pH vrednosti.

Najviše problema sa ovom bolešću imaju gojazne žene preko 40 godina, a veliku ulogu ima i genetika.

Infekcija urinarnog trakta

Infekciju urinarnog trakta najčešće izazivaju bakterije, a može biti i posledica iritacije dijafragme, tampona ili preuske odeće.

Manifestuje se kao bol pri mokrenju, bol u donjem delu leđa i stomaku. Najčešće pogađa žene, a leči se antibioticima, a ako se ne leči može da izazove upalu bubrega.

Ginekološki problemi

Čak i kod ginekoloških problema javlja se bol u leđima. Stručnjaci kažu da oko 25 odsto žena ima retroverziju materice (okrenutu matericu), što nije bolest već stanje u kome je telo materice "nagnut" nadole i unazad, prema debelom crevu.

Žene koje imaju ovaj problem osećaju menstrualne grčeve u donjem delu leđa umesto u stomaku. Ređe, fibroidi takođe mogu izazvati bol ako pritiskaju mišiće i nerve donjeg dela leđa.

Endometrioza takođe može biti izvor bolova u leđima. Prvi korak pri sumnji na ove bolesti je odlazak kod ginekologa, a drugi je lečenje zavojima, lekovima ili operacija.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bol u leđimaginekološki problemikamen u bubregukamen u žučipankreatitiszapeljenje bubrega