GRAĐANI ĆE MU DATI IME: Amber alert možda i pre 1. novembra

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da očekuje da bi sistem Amber alert mogao da zaživi i pre roka - 1. novembra.

- Tim koji radi na uvođenju i implementaciji sistema Amber alert efikasan je i već je zakazan treći sastanak za početak maja, što pokazuje da će sve što je najavio i potpisao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić biti i ispunjeno - rekao je Jurić za "Tanjug", povodom činjenice da je Gašić pre nekoliko dana potpisao da će implementacija "Amber alerta" u Srbiji biti završena do 1. novembra.

Jurić je dodao da je ministar dao rok 1. novembar za slučaj da se pojave nepredviđene okolnosti ili se ukaže potreba da se promeni neki član zakona.

Dodao je da ostaju još dileme oko kriterijuma za pokretanje sistema koje treba usaglasiti i da očekuje da će se one rešiti na sastanku koji sledi.

- Kada se isupne kriterijumi, koje kao tim treba da usaglasimo, tada će se sistem pokretati, a ono što će se promeniti, u samu potragu će biti uključeni svi građani, sve institucije, mediji, mobilni operateri, tržni centri, benzinske pumpe, što će poboljšati efikasnost potrage - rekao je Jurić.

Prema njegovim rečima, ostaje i da se razgovara o imenu koji će sistem nostiti u Srbiji.

- Mislim da ćemo pozvati građane da mu daju ime ili da kažu da žele da ostane isto. Važno je da uspostavimo sistem da bude izuzetno efikasan, da budemo primer držvama u regionu, koje su pokazle intersovanje i čekaju da sistem zaživi kod nas - rekao je Jurić.

Na pitanje da li očekuje pozitivnu reakciju građana, kaže da su u intezivnoj kampanji od 2015.

- Građani su nas na društvenim mrežama podržali, njih više od milion i glasno su istakli da žele sistem, ne mogu da pomislim da neko može da ima nešto porotiv sistema koji može da pomogne u potrazi za jednim detetom - rekao je Jurić koji je naglasio da statistika daje nadu da će se slučajevi koji se dešavaju svakodnevno uz novi sistem rešvarti efikasnije.

Policija, kako kaže, neće menjati način rada i država će biti ta koja pokreće sistem, nijedan spoljašnji faktor, sve ostaje u krugu Srbije, nikakvim podacima neće moći da se manipuliše.

Na pitanje da li je sistem mogao da zaživi ranije, kaže da jeste, ali i dodaje da je za to bilo potrebno da na čelo MUP-a dođe čovek koji razume problematiku, koji je dozvolio svojim stručnjacima da rade svoj posao.

- I jednim potezom ruke otklonjena je sva dilema u rađanju sistema - rekao je Jurić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Amberalert.rs

Amber alertfondacija tijana jurićigor jurićtijana jurić