Izložba Ognjena Tepavčevića "Omnia Vanitas" od 9. do 19. oktobra u galeriji "Art For All" u Beogradu

Omnia Vanitas - Sve je taština, je samostalna izložba izvanredno talentovanog umetnika Ognjena Tepavčevića, koji se nakon školovanja u Srbiji vratio u Bosansku Gradišku, gde i danas živi. Ovom izložbom želimo da skrenemo pažnju na kvalitet radova umetnika koga nemamo priliku da vidimo često u Beogradu i na temu koja je je sveprisutna u našem društvu - vašar taštine. Galerija Art For All u svom radu podržava umetnike mlađe generacije, naročito one koji nisu iz Beograda, a koji se ističu svojim kvalitetom i profesionalnim radom.

Ognjen Tepavčebić je rođen u Sarajevu, školovao se u Nišu, a trenutno živi u Bosanskoj Gradiški. Od samostalnih izložbi izdvajaju se:

2002. god. Izložba crteža, "Expressions from Yugoslavia", Hamtramck Public Library, Detroit
2010. god. Izložba slika, "Vreme", Galerija Narodnog muzeja, Kruševac
2011. god. Izložba slika "Vreme", Galerija savremene umetnosti, Paviljon u tvrđavi, Niš
2011. god. Izložba reljefa, Galerija Magacin, Beograd
2014. god. Izložba reljefa, Galerija Kulturnog centra Gradiška
2015. god. Izložba reljefa, Banski dvor, Banjaluka

Kao i istoimeni naziv umetničkog žanra XVI veka - Vanitas, Ognjen Tepavčević koristi se simbolizmom da razotkrije prolaznost života, uzaludnost zadovoljstva i sigurnost smrti.

Njegovo stvaralaštvo je istraživanje i razotkrivanje savremenih društvenih tabua steadanja, kao posledica ratnog odrastanja u Sarajevu, i postratne psihodrame. Atmosfera na Tepavčevićevim radovima, na prvi pogled zavarava, čineći privid dobrog provoda i mladalačkog zanosa. Stvorio je mrežu gestova i pogleda među ljudima, skrećući pažnju na različite društvene interakcije koje animiraju scenu. Akteri su uglavnom pripadnici marginalnih društvenih grupa, koji su atribut sveopšteg stanja duha nacije sa kojim se poistovećuje i samo umetnikovo osećanje. To osećanje usamljenosti, otuđenja i dekadencije uopšte, nije samo svojstveno velikim gradovima, već je sveprisutno geografski i geneološki. Njegova tema je provokativna i duboka, a na površini se nazire erotski podtekst osmišljen da razoruža gledaoce i prisili na istraživanje njihovog odnosa sa golom istinom savremenog društva ciji je seks moćni alat. Ognjenove figurativne slike nisu striktno eksplicitne, već insinuiraju, ohrabrujući na istraživanje sopstvenih utisaka i reakcija. Likovi su namerno dislocirani, prkose zlatnom preseku kao da se pitaju da li uopšte tu pripadaju, što čini svojevrsni vid umetnikove katarze kroz koju prolazi u svom stavralaštvu postavljajući sebi isto pitanje o opravdanosti njegovog izbora.

Noć, metafizički simbol atmosfere u kojoj se radnja dešava na platnima, paralelno i u našim životima, može mnogo da ponudi zadivljenom umu, srcu i očima. Njeni tamni tonovi su metaforična, duhovna značenja ništavila i ljudske praznine i taštine.

Bravuroznom lakoćom poteza, skladnom paletom i izborom izvora svetla, na svojim platnima dočarava atmosferu skoro prazničnu, slavljeničku, dok olupine koje kao aveti izviru iz pozadine, opominju da je život privid. Umetnikovi radovi nisu realistična transkripcija stvarnog mesta. Kao gledaoci, ostaje nam da se pitamo o figurama, njihovim odnosima i ovom zamišljenom svetu - da li smo deo njega ili puki posmatrači, nadajući se da nas je slična sudbina zaobišla.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Galerija Art For AllizložbaOgnjen TepavčevićOmnia Vanitas