Volite li i vi ludaje?

Na balkanskim prostorima ludaja je znana još kao tikva, bundeva, misirača, ali samo u ovom delu Vojvodina zovu je ludajom.

Pored biranja najveće i najteže ludaje, Kikinđane i njihove goste u subotu očekuje tradicionalni banatski fruštuk, na kojem će biti predstavljena gastronomska ponuda Kikinde i Banata, gde dominira bundeva.

"Banatski fruštuk" zapravo je nadmetanje žena gradskih i seoskih mesnih zajednica u pripremanju tradicionalnog doručka. Ovo je prilika da probate stara jela poput krompira u čakširama, pečene ludaje u kriškama, čorbe od ludaje i krkljuša – pekmeza od bundeve. Ljubitelji mesa ne moraju da brinu, biće tu i švargli, dimljene suve šunke i slanine, ali i"švapskog" sira, ovčijeg kiselog mleka i mokrinskog lisnatog sira sa višnjama, pa sve do slatkiša: gibanice od kiselog testa i lenje pite od ludaje. Da se sve lakše svari tu je rakija dudovača ...


Kikinda je član Svetske asocijacije ljubitelja tikava i njen glavni predstavnik za Istočnu Evropu, a takmičenje u Kikindi predstavlja balkanski šampionat. Ostvareni rezultati šalju se u Svetsku konfederaciju bundeve (World Pumpkin Confederation) u Ontario u Kanadi i Colins u SAD, gde učestvuju u takmičenju za zvaničan svetski rekord. Do sada je apsolutni šampion u dužini tikva od 213 cm, a svakako najteža ludaja do sada izmerena u Kikindi vagala je čak 253,4 kilograma.

Ova manifestacija biće prilika da se predstavi i turistička ponuda Banata. Na priredbi "Seoski rogalj", turističku ponudu predstaviće devet sela.

Biće organizovan i defile oko 1.000 mališana, koji će biti maskirani prirodnim materijalima i plodovima jeseni, a u radionici "Ludanijada" , svoj prostor imaće svaki vrtić, gde će deca pokazati umetničke, glumačke, likovne mogućnosti.

Celu manifestaciju prati bogat kulturno umetnički program, koji će sutra početi sa organizovanjem književnih večeri, izložbi, stručnih predavanja i koncerata ozbiljne muzike.

Nedelja je zamišljena kao sportski dan, u okviru kojeg će se održati međunarodni prijateljski susreti, takmičenja u fudbalu, rukometu, odbojci, banatskim šorama.

banatske šorebundevadani ludajekikindavikend destinacije