NE MOŽE DA DOKAŽE DA JE ŽIVA: Britanka nekoliko puta ostajala bez penzije

Jednoj penzinisanoj učiteljici u Velikog Britaniji penzija je prestala da stiže, jer pružalac usluge odbija da joj poveruje da nije mrtva.

Penzionisanoj učiteljici je četiri puta obustavljana isplata penzije jer je agencija koja je zadužena za uplatu više puta odbijala da prihvati da nije preminula.

Ejlin Mekgrat (85) ostala je bez prihoda tokom Božića kada su je "Teachers' Pensions", koja upravlja penzijama u ime britanske vlade, pomešale sa drugom ženom koja je preminula.

- U novembru sam dobila dva pisma od "Teachers' Pensions" u kojima su me eufemistički pitali da li sam mrtva - rekla je ona, prenosi "Gardijan".

Penzionerka je dodala:

- Odmah sam nazvala da razjasnim da sam veoma živa. Ipak, nedelju dana kasnije stigla su još dva pisma sa istim pitanjem, pa sam i pismeno ponovila da još nisam umrla - kazala je ona.

Četiri dana pre Božića, Mekgrat je otkrila da joj penzija nije isplaćena.

Uprkos novim pozivima ageniciji, isplata udovičke penzije koju ona takođe prima od njih je takođe zaustavljena. Obe isplate su konačno izvršene 2. januara nakon što se ona žalila.

Mekgrat je rekla da je od nje više puta traženo da dokaže svoje postojanje od 2020. godine i da se svaki put suočavala sa gubitkom prihoda.

Tokom pandemije korone boravila je u kući svog sina i propustila je pisma koja su proveravala njeno stanje. Otkrila je da postoji problem tek kada joj penzija nije isplaćena.

Bila je žrtva postupka provere koji redovno kontroliše korisnike penzija u registru umrlih, kako bi se sprečile dodatne isplate.

- Nakon što sam se žalila, moja penzija je vraćena, ali nije bilo izvinjenja. U matičnoj službi navode se puno ime i prezime i godina rođenja umrlih lica. Gotovo je nemoguće da postoje drugi penzionisani učitelji sa mojim imenom i datumom rođenja koji umiru iz godine u godinu - kazala je ona.

Ona je rekla da u pismima nije jasno da bi penzioneri trebalo da stupe u kontakt ako se njihove okolnosti nisu promenile.

- Na sreću, imam dovoljno novca na svom štednom računu da prebrodim ove incidente, ali sigurna sam da to nije slučaj za sve. Osim toga, neprijatno je i uznemirujuće kada vam se povremeno govori da neko misli da ste mrtvi - rekla je ona.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

penzijavelika britanija