Prevelika javna potrošnja

Bazna i ukupna inflacija u ovom trenutku nadmašuju planiranu, a eksperti prognoziraju da će sigurno biti veća nego prošle godine, pa čak i dvostruka. U Narodnoj banci Srbije tvrde da će inflacija biti obuzdana po svaku cenu. Svako odugovlačenje formiranja vlade negativno utiče na inflatorna očekivanja, jer u borbi za obaranje visoke inflacije neophodno je sinergijsko delovanje centralne banke i vlade, naveo je za "Privredni pregled" direktor Instituta ekonomskih nauka, prof. dr Dejan Erić. 

On nije želeo da prognozira moguću inflaciju u ovoj godini, jer ona previše zavisi od politike. Bitno je i da li će nova vlada da se opredeli za ograničenje javne potrošnje i podsticanje privrednog razvoja, objasnio je Erić i naglasio da protiv inflacije ne može da se bori samo centralna banka. On je naveo i da investitori očekuju stabilnost i sigurnost, a za Srbiju je veoma bitno da se nastavi priliv stranih investicija. Najbolje to ilustruju berzanska kretanja, koja pokazuju visok stepen osetljivosti na politička dešavanja u zemlji. Prof. dr Milan Kovačević za "Privredni pregled" ocenjuje da će ovogodišnja inflacija u najboljem slučaju biti na sadašnjem nivou od 12 odsto, a bazna 10 odsto, što je već više od prošlogodišnje. On kaže i da se lako može dogoditi da inflacija nastavi da raste, i to spiralno, jer trenutno kod nas samo guverner NBS i mere monetarne politike zauzdavaju inflaciju. 

I da bi se zadržala na sadašnjem nivou neophodno je da se nastavi priliv stranog kapitala, a svako smanjenje značiće poskupljenje kapitala, i sve ono što on negativno proizvodi po pitanju cena. On smatra da država rasipnički troši, jer uzima polovinu društvenog bruto proizvoda. Kovačević smatra da poskupljenje agrarnih proizvoda predstavlja merni instrument inflacije. Poskupljenja nafte su česta, ali tu je država da to anulira, smanjenjem svojih dažbina.

("Pregled")