Povratak Indijane Džonsa

KAN, 19. maja 2008. (Beta) - Četvrti film serijala o neustrašivom arheologu Indijani Džonsu naišao je na relativno dobar prijem, ali ne i na oduševljenje, posle projekcije na festivalu u Kanu koja je počela u euforiji zbog povratka kultnog junaka.

Posle dvosatne projekcije, film "Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje" ispratio je umeren aplauz, bez ovacija koje bi označile njegov trijumf, ali ni zviždanja koje bi zapečatilo njegov neuspeh na festivalu.

Publika je film "Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje", prikazan van takmičarske selekcije, nestrpljivo iščekivala pošto se u njemu posle 19 godina vraća kultni junak avanturističkog filma, koga je publika poslednji put videla 1989, u filmu "Poslednji krstaški pohod". Radnja filma je iz 1930-ih premeštena u 1957. godinu, usred Hladnog rata. Sovjeti su zamenili naciste u ulozi negativaca, sa Irinom Spalko (Kejt Blanšet) na čelu. Sovjeti i "Indi" - koga četvrti put igra 65-godišnji Harison Ford - bore se za kristalnu lobanju Akatora, drevnu relikviju koja je, kako se saznaje, povezana sa vanzemaljcima.