ODLUKA SE ODNOSI NA 200 VRSTA: Naučnici zahtevaju da se preimenuju biljke sa rasističkim nazivima

Naučnici su se saglasili da treba promeniti nazive određenih biljaka koji se smatraju rasno uvredljivim, piše "Gardijan".

Odluka o uklanjanju imena doneta je prošle nedelje nakon šestodnevnih sastanaka na kojima je prisustvovalo više od 100 naučnika, a koji su organizovani u okviru Međunarodnog botaničkog kongresa, koji bi trebalo danas da počne u Madridu.

Svi nazivi biljaka, gljiva i algi koji sadrže reč "caffra", koja potiče od uvreda na račun Afroamerikanaca, treba da budu zamenjena rečju "affra" kako bi se označilo njihovo afričko poreklo.

Ta odluka uticaće na više od 200 vrsta biljaka.

Promenu za uklanjanje reči "caffra" iz imena vrsta biljaka predložili su profesor Gideon Smit sa Univerziteta "Nelson Mandela" u Južnoj Africi i njegova koleginica, profesorka Estrela Figueredo.

Međutim, "problematika" oko naziva biljaka može se naći i kod životinja, navedeno je.

- Imenovanje životinja po rasistima, fašistima i drugim kontroverznim ličnostima isto izaziva glavobolju, kao i kada su u pitanju biljke - kažu naučnici, prenosi "Gardijan".

Na primer, smeđa buba bez očiju dobila je ime po Adolfu Hitleru - "Anophthalmus hitleri", a jedna vrsta moljca, dobila je ime po Benitu Musoliniju - "Hypopta mussolinii".

Međunarodna komisija za zoološku nomenklaturu za sada je odbijala da razmotri promenu imena životinja.

- Preimenovanje bi bilo remetilačko, zamena imena jednog dana bi mogla da se smatra uvredljivom - navedeno je.

Izvor: 021.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

adolf hitlerbenito musolinibiljkeimena biljakanaučnicipreimenovanjepromena imenarasistička imenarasizamuvredljiv naziv