Erdogan optužio Francusku za genocid u Alžiru

ISTANBUL, 23. decembra 2011. (Beta-AFP) - "Predsednik Sarkozi počeo je da traga za izbornim poenima koristeći mržnju prema muslimanima i Turcima", kazao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, regujući na usvajanje u donjem domu francuskog parlamenta zakona koji kažnjava negiranje genocida nad Jermenima.

"To glasanje u Francuskoj, u kojoj živi oko pet miliona muslimana, jasno je pokazalo da su rasizam, diskriminacija i islamofobija dobili opasne dimenzije u Francuskoj i Evropi", ocenio je turski premijer.

Erdogan je pozvao Francusku da prihvati odgovornost za sopstvenu prošlost.

"Procenjuje se da su Francuzi od 1945. masakrirali 15 odsto alžirske populacije. Tu je reč o genocidu", kazao je Erdogan, aludirajući nanasilje počinjeno tokom procesa sticanja nezavisnosti Alžira od francuske dominacije, od 1945. do 1962.

"Ako francuski predsednik ne zna da se dogodio genocid, može da pita svog oca Pola Sarkozija... koji je 1940-ih bio legionar u Alžiru. Znam da on (Pol Sarkozi) ima mnogo toga da kaže svom sinu o masakrima koje su počinili Francuzi u Alžiru", dodao je.

alžirgenocidnikola sarkozitajip erdoganturska