TE Nikola Tesla: Nema smanjenja proizvodnje

Članovi sindikata Termoelektrane Nikola Tesla stupili su u štrajk i u sredu uveče blokirali Upravnu zgradu termoelektrane, prenosi B92.

Ulaskom predstavnika Sindikata smenskih radnika u upravnu zgradu Termoelektrane "Nikola Tesla", radikalizovan je štrajk, ali to nije uticalo na proizvodnju električne energije, zvanično je saopšteno iz termoelektrane.

Radnici traže povećanje plata na osnovu noćnog i smenskog rada na način predviđen zakonom i od svojih zahteva, kako su rekli, neće odustajati. Oni, međutim, više ne prete prekidom proizvodnje električne energije u Termoelektrani Obrenovac.

Prethodno su sindikalci najavili da će radikalizovati štrajk u tom preduzeću na veoma neobičan način - davanjem krvi zbog čega će svi ostati kod kuće.

Dragoslav Ljubičić, predsednik sindikata smenskih radnika Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu rekao je za Radio B92 da će na taj način biti ugrožena proizvodnja struje u Srbiji.

On je dodao da će radnici radikalizovati protest samo ako se ne postigne dogovor sa Vladom i poslovodstvom i da bi se u tom slučaju nestašice struje mogla sprečiti samo ako se angažuju drugi radnici da obavljaju poslove radnika koji štrajkuju.
B92 do sada nije mogao da dobije stav o ovom štrajku iz EPS-a.

U Upravnoj zgradi TENT-a traje štrajk smenskih radnika, jer im nije obračunato uvećanje plate po osnovu smenskog rada od najmanje 26 odsto.

Kada su novinari B92 pokušali da uđu i snime štrajk u Upravnoj zgradi obezbeđenje ih je zaustavilo odmah na ulaznoj rampi i reklo da ne mogu dalje. Kako saznajemo, oko 400 radnika nalazi se u zgradi i neće izaći dok god im ne budu ispunjeni zahtevi.

Prava o isplati uvećanja radnicima TENT-a zagarantovana su još 2005. godine. Ali, osim obećanja radnici nisu dobili ništa, kažu u sindikatu.

"Danas smo pregovarali s poslovodstvom TENTA i ponudili da mirno reše ovu situaciju. Kad su rekli da ne mogu da reše, mi smo ušli u Upravnu zgradu i nećemo se pomeriti odatle dok god ne budemo rešili naš smenski rad, odnosno pravo uvećanja na smenski rad", kaže Dragoslav Ljubičić, predsedmik Sindikata smenskih radnika TENT-a.

Navodno iz zgrade ne može da izađe ni direktor Petar Knežević.