Vlast tiho opstruira nezavisne organe i institucije

BEOGRAD, 14. marta 2012. (Beta) - Medijska udruženja i asocijacije izrazile su u sredu uznemirenost zbog toga što vlast, kako smatraju, sprovodi tihu opstrukciju nezavisnih organa i institucija koji se bave zaštitom gradjanskih prava i sloboda.

"Najnoviji primer je odbijanje vladajućeg bloka da blagovremeno izabere Zaštitnika gradjana i tako omogući da ta institucija radi u punom kapacitetu. Mandat Zaštitnika gradjana ističe u julu. Procedura za izbog novog ili reizbor aktuelnog ombudsmana trebalo je odavno da počne, ali se to nije dogodilo", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se sa približavanjem izbora umanjuju izgledi da Zaštitnik gradjana bude izabran pre istaka mandata sadašnjem zaštitiniku Saši Jankoviću, što znači da bi Srbija mogla imati vršioca dužnosti čija će nezavisnost biti ograničena.

"Ovakvo ponašanje vlasti ne možemo da tumačimo drugačije nego kao pokušaj opstrukcije nezavisnih tela sa ciljem da se utiče na njihov rad. Apelujemo na vladajući blok da spreči takav razvoj dogadjaja i što pre izabere Zaštitnika gradjana ili izmeni Zakon o Zaštitniku gradjana tako da onemogući marginalizaciju te funkcije", navodi se.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija lokalnih izdavača.

Ta medijska udruženja su podsetila da je vladajući blok, tek nakon snažnog pritiska javnosti i primedaba iz medjunarodnih krugova, organizovao izbor Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti i tako onemogućio marginalizovanje te važne funkcije.

"Umesto da se iz tog slučaja izvuče odgovarajuća pouka, isti princip se sada ponavlja i u odnosu na Zaštitnika gradjana", navodi se u saopštenju.