Oprezno s lekovima protiv gorušice

Najizloženiji riziku su pacijenti koji koriste najjače preparate protiv pojačane želudačne kiseline, poznate pod nazivom inhibitori protonske pumpe, koji uništavaju svojstva stomačne kiseline i smanjuju sposobnost organizma da se bori protiv bakterija.

Ovi lekovi u SAD ali i zapadnoj Evropi prodaju se pod imeno NEXIUM, PREVACID i PRILOSEC. Pacijenti koji su tri godine neprestano koristili ove preparate dva puta češće su izloženi rizku da "zarade" upalu pluća od soba koje ih ne koriste.

Korisnici drugih vrsta preparata protiv pojačane kiseline, koji obuhvataju cimetidin i famotidin i u SAD se prodaju pod imenomTAGAMET i PEPCID takođe su suočeni s izvesnim rizikom.

Istraživanja su obavili gastroenterolozi Medicinskog centra Univerziteta Sent Radbound u holandskom gradu Nijmegenu a rezultati su objavljeni u Žurnalu američke lekarske komore koji izlazi u Čikagu.

Kiselina u normalnom sastavu stomačne tečnosti uglavnom ubija štetne bakterije. Sprečavanje njenog delovanja medikamentima koji sprečavaju gorušicu i leče čir čine organizam izloženijim delovanju bakterija koje mogu inficirati pluća i izazvati pneumoniju - zaključili su istraživači.

Inače, lekovi protiv gorušice i pojačane stomačne kiseline spadaju među sredstva koja se u svetu najčešće prepisuju a samo 1998. godine ovih sredstava prodato je za 13 milijardi dolara - naglašeno je u uvodniku američkog časopisa - uz podsećanje da "milioni Amerikanaca gotovo nekontrolisano gutaju ove lekove zavedeni žestokom reklamnom kampanjom i pod uticajem TV reklamnih emisija pod imeno 'Pitajte svog lekara'".

Lekari upozoravaju da su stariji i pacijenti koji pate od astme i drugih plućnih oboljenja posebno izloženi riziku da obole od pneumonije. U svetlu najnovijih otkrića, istraživači upozoravaju da ovi pacijenti pomenute lekove "treba da uzimaju samo kad je baš neophodno i u što manjim dozama".

Među 364.683 pacijenta čije su istorije bolesti izučavane, kod 5.551 dijagnosticirana je pneumonija a njih 185 je koristilo sredstva protiv gorušice.

Statistički gledano, jedan od 226 pacijenata koji su koristili jake preparate i jedan od 508 pacijenata koji su koristili blage preparate protiv gorušice najverovatnije će oboleti od pneumonije.

Ipak, studija nije potvrdila da su lekovi protiv gorušice i čira izazivači pneumonije, naglasio je u komentaru u žurnalu internista dr Džejms Gregor s kanadskog Univerziteta zapadnog Ontarija, koji nije učestvovao u istraživanju.

On je zaključio da "bez obzira koje preparate pacijent koristi, gorušica ili vraćanje nepotpuno svarene hrane u jednjak mogu izazvati pacijenta da slučajno udahne izvesnu količinu stomačne kiseline i tako poveća rizik oboljevanja od pneumonije". 

NIJMEGEN, 22. septembar 2008. (FoNet)