URNEBESNO: Druže Tito, ostavila me lakoumnica i saboterka!

Pismo nesrećnog seljaka je objavio hrvatski portal "Dnevnik.hr" , a poslao im ga je jedan od čitalaca.

Ovo pismo već neko vreme kruži Internetom i na njemu je oznaka da je iz arhive Josipa Broza Tita, a potpisao ga je izvesni Ivan Ciganović 15. jula davne 1946. godine i u njemu se on požalio predsedniku i vrhovnom komandantu na suprugu koja ga je ostavila. Njega je napuštanje toliko pogodilo da je od Tita zatražio oštru kaznu za sve supruge koje ostave svoje partnere i predlaže mu da im se zbog težine "nedela" odredi smrtna kazna!

Ovako se ostavljeni muža izjadao Titu:

"15. jula 1946. odbegla je od mene tajno moja zakonita i ljubljena žena Ciganović Mara r. 1915. god. u svet s namerom da vodi prostituciju i živi na tuđi račun. Mojem domaćinstvu preti rasulo i katastrofa, jer nema ko da vodi kuću, ko će da krpi, pere, kuva i u polju pomaže. A moram da izdržavam i majku staru 72 godine i jedno dete, ratno siroče.

Uvek sam govorio ženi: 'Draga ženo, nemoj da me ostaviš, radije me ubi, nego da odeš u skitnju.' Ali eto otišla je lakoumnica i ovako me sada polagano ubija teška sudbina. Prijavio sam slučaj policiji, ali to ide jako polagano i pitanje kada će je pronaći i uhapsiti! No ja se ne dam uništiti pritisku takve saboterke kakve je moja lakoumna žena. I ja hoću da živim dostojno i pošteno demokratski, kao i većina dobrih ljudi.

Molim vas stoga da poradite u vladi, da žurno izađe i da se u celoj Jugoslaviji javno objavi zakon o zaštiti bračnog života kako sledi:

1) Svaka udata žena, koja ostavi svog muža, i ode u svet, kažnjava se smrću.

2) Svaka udata žena, koja živi u svetu, bilo gde u kakvoj službi, ima da se iskaže pismenim odobrenjem potpisanim po njenom mužu, da joj on odobrava služenje. Takvo odobrenje imade biti potpisano po mužu pred dvojicom svedoka i potvrđeno po mesnoj vlasti.

3) Svaka osoba, koja bi zadržala kod sebe tuđu ženu bez takvog muževog odobrenja ili bi je skrivala te je ne bi prijavila policiji kažnjava se smrću.

4) Svako krivotvorenje takvog odobrenja kažnjava se smrću.

5) Po objavi ovog zakona imade svaka udata, da sebi u roku od 8 dana dobije takovo odobrenje od svog muža.

6) Ovo sve vredi i za muža, ako bi ostavio ženu otišao u svet u nepovrat.

Ovim veoma važnim i hitnim zakonom biće pogođeno u ahilovu petu svaka prostitutka i saboterka, porodični život biće izgrađen na čvrstim temeljima, nestaće užasnog kriminala i života na tuđi račun", predložio je Ivan Titu.

Definitivna autentičnost ovog pisma nije potvrđena.

priredila:

josip broz titopismoprevararazvodzanimljivo