Poštenje nije izumrlo: Pronašao torbu sa 110.000 evra i nije se smirio dok nije našao vlasnika!

FUDBALSKI sudija Igor Paunović, vlasnik kladovske prodavnice „Igoprom 2“, u svom objektu u Dunavskoj ulici na tezgi je pronašao torbu i, ne znajući šta je u njoj, vratio je vlasniku Radomiru Radosavljeviću, penzioneru iz Beča, koji je nedavno došao u rodni kraj. A, kako se ispostavilo, u torbi je bilo 10.000 evra, 40.000 dinara, štedna knjižica sa ulogom od 100.000 evra, lična dokumenta i kartice za bankomat!

- Posle isteka radnog vremena, na pultu sam ugledao torbu i setio sam se vlasnika koji je bio ovde da pazari vrata - priča Paunović. - S obzirom na to da sam imao njegov broj telefona, jer je trebalo da mu isporučim robu, pozvao sam ga i kazao mu da je zaboravio torbu kod mene u radnji.

Radosavljević se odmah vratio i pred Paunovićem otvorio torbu. A, Igor je tek tada video da je u njoj novac.

- Najpre sam pazario kod Igorovog oca, a zatim sam došao u njegovu prodavnicu, s namerom da kupim vrata - još uvek je u šoku Radosavljević. - Torbu sam ostavio na pultu, a na putu do kuće zazvonio mi je telefon. Bio je to Igor, koji me je pozvao da se vratim. Tek tada sam shvatio da nemam torbu, koju je pronašao Paunović, a u njoj je bio deo moje ušteđevine.

Deda Rade se smesta vratio u radnju i Igoru kazao da je u torbi njegova ušteđevina, kartice, štedna knjižica. Nije mogao da pronađe reči kojima bi se zahvalio poštenom pronalazaču.

- Pre dve godine, kada sam iz Austrije došao u Kladovo, na istovetan način sam zaboravio torbu u kojoj je bilo oko tri hiljade evra i lična dokumenta, koji mi nikada nisu vraćeni - širi ruke Radosavljević. - Nije mi tada bilo toliko do novca, koliko do dokumenata, koje sam ponovo morao da vadim. Prosto, Igor mi je vratio veru u ljude i njihovo poštenje.

POSTUPIO PO SAVESTI

NENAVIKNUT na publicitet i smatrajući da o tome što je pronašao i vratio novac nije ni trebalo govoriti, Igor Paunović samo je kratko prokomentarisao, uz osmeh:

- Mislim da nisam uradio ništa posebno. Postupio sam po savesti, jer je to apsolutno ispravno. Jer, nema novca koji može da ti plati duševni mir...

Nadlanu / izvor: Novosti

novacprona?enatorba