KREĆU VRTIĆI I KOMERCIJALNI LETOVI: Stručnjaci i dalje upozoravaju na oprez

Iako epidemija koronavirusa u Srbiji jenjava, stručnjaci upozoravaju da i dalje moramo biti oprezni. Uprkos tome, nadležni najavljuju dodatno ublažavanje mera. Od ponedeljka, boravak u vrtićima biće dozvoljen za svu decu, dok će prvi avio-letovi biti organizovani 21. maja za Frankfurt i Cirih.

Opreznost. Reč koju nadležni gotovo svakodnevno upućuju građanima. Jer, kako kažu - epidemija još nije završena, a virus i dalje cirkuliše.

- Dokle god imamo virus u cirkulaciji, dokle god imamo prenošenje virusa u zajednici, uvek postoji potencijal da se to ponovo ubrza i razbukti, zbog toga treba da ispratimo protivepidemijske mere do kraja - rekao je infektolog Srđa Janković.

Mere koje su neophodne, odnose se na nošenje maski i rukavica, kao i držanje socijalne distance. Preporučuje se i izbegavanje velikih skupova. Za to vreme, predstavnici vlasti, ipak, najavljuju relaksiranje mera. U vrtiće, ubuduće će moći sva deca.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uverava da roditeljima neće biti potrebne potvrde da su zaposleni.

- Očekujemo da će od ponedeljka biti nešto veći broj dece, ali i dalje stoji preporuka da usluge vrtića treba koristiti, ako su neophodne, da ne bi došlo do opterećenja vrtića. Ko god nema mogućnost da decu ostavi kod kuće, ova varijanta im je na usluzi, ali preporuka je još uvek, ako je moguće, da se deca ne vode u vrtiće i da je bolje da se sa tim ne žuri - izjavio je Radojičić.

A da sa radom vrtića u punom kapacitetu ne bi trebalo da se žuri, smatra šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović.

- Izražavam zabrinutost i sumnju da je ovakva odluka politički motivisana i doneta kako bi se ubrzale izborne radnje i građanima poslala poruka da je opasnost od zaraze manja nego što zapravo jeste. Vaspitači u predškolskim ustanovama u Beogradu nisu testirani na koronavirus, i zbog toga postoji mogućnost da se ponovi situacija od pre nekoliko dana iz vrtića u Vlasotincu, gde je osoba koja je radila na prijemu dece naknadno dobila nalaz da je pozitivna na virus - rekao je Jovanović.

Kako bi se širenje koronavirusa umanjilo, avioni na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" nedeljama stoje parkirani.

Međutim, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da je za prve letove dato zeleno svetlo. Uprkos tome, kako ministarka i sama navodi, što Evropa nije jasno dogovorila kako bi putovanje avionom trebalo da izgleda. Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se sa letovima iz Srbije krenuti 18. maja, rok je, ipak pomeren.

- Neće biti 18, biće 21, biće pet letova za Frankfurt i za Cirih, nigde u Evropi nije potpuno normalizovan avio-saobraćaj, nigde ne postoje redovne avio-linije, čak i ovih pet linija koje će biti 21, one nisu redovne, one praktično idu po naše ljude koji su koje kuda po Evropi, koji su želeli da dođu u Srbiju - napomenula je Mihajlović.

Oni koji u Srbiju dolaze, moraju da se drže i određenih pravila. Odluka Vlade podrazumeva da strani državljani moraju da imaju "PCR" test koji je negativan i nije stariji od 72 sata. Isto pravilo važi i za srpske državljane, koji su u obavezi, da ako nemaju test, idu u samoizolaciju 14 dana.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

komercijalni letovikoronakoronaviruspandemija koronavirusarad vrtićavirusvrtići