BITEF-PROLOG: Umesto 54. Bitefa od 12. do 14. septembra

Rad na selekciji 54. Bitefa je počeo još u oktobru prošle godine, čim se završilo 53. izdanje festivala. Može se reći da smo na početku imali dosta sreće. Umetnički direktor festivala Ivan Medenica, prepoznao je onu tendenciju u savremenom evropskom i svetskom pozorištu koja se bavi budućnošću, svetom koji će nas sačekati u vremenu koje dolazi. Iz toga je proistekao umetnički koncept 54. Bitefa, koji je zamišljen tako da na tematskom planu istražuje fenomene transhumanizma i posthumanizma u najširem značenju, odnosno projekciju sveta u kome čovek više nije u centru, pa se stvara čak i mogućnost za obnovu ekološke ravnoteže koju smo sami narušili. Na estetskom planu, on se zasnivao na preispitivanju živog scenskog prisustva na pozornici, upotrebi dronova, holograma i robota u pozorišnim produkcijama, kao i koreografije koje podrazumevaju "dehumanizaciju" izvođača.

Odmah na početku kreiranja programa, imali smo priliku da u Minhenu, u Kameršpileu, pogledamo jedinstvenu predstavu predavanje "Dolina jeze" Štefana Kegija i trupe Rimini Protokol, veoma dobro poznate beogradskoj publici (gostovali su na 52. Bitefu sa predstavom Zaostavština, komadi bez ljudi, kao i prošle godine sa produkcijom Beograd na daljinski). Jedini protagonista ove neobične predstave je humanodni robot, replika stvarne osobe, pisca Tomasa Melea. Dok se čudimo sličnosti između robota koji nam se obraća i prave osobe na osnovu koje je dizajniran, razmišljamo o pitanjima koje su zasnovana upravo na posthumanističkim i transhumanističkim teorijama.

Upravo je "Dolina jeze" bila predstava koja je činila osnovu glavnog programa 54. Bitefa. Posle nje, izabrali smo i druge predstave, ali je u jednom momentu postalo jasno da će realizacija festivala biti znatno otežana pandemijom koronavirusa. Ne želeći da odustajemo, uspeli smo da koncipiramo glavni program tako da sadrži predstave nekih od najznačajnijih svetskih pozorišta, ali smo se ograničili na produkcije manjeg formata. Tako je 54. Bitef trebalo da ugosti pozorišta kao što su Vidi iz Lozane ili već pomenuti Kameršpile iz Minhena, dok su među umetnicima bili planirani zaista najaktuelniji i najznačajniji stvaraoci iz regiona i sveta kao što su Vim Vandekejbus i njegova trupa "Ultima Vez", Štefan Kegi, Ivica Buljan, Ersan Mondtag i drugi. Kako smo uvek insistirali da selekcija, pored tematske i estetske koherentnosti uvek zadovoljava i još neke kriterijume, kao što su lansiranje novih imena i prisustvo vanevropskog pozorišta, u planu je bilo i da beogradska publika vidi ostvarenje "Opčinio sam te" iranskog koreografa koji živi u Briselu Ehsana Hemata, kao i predstavu "Pluća" u režiji mlade zvezde u usponu slovenačkog pozorišta Žige Divjaka.

Nažalost, u jednom trenutku je postalo jasno da festival neće biti moguće realizovati u ovim okvirima zbog epidemiološke situacije. Odlukom zvaničnog osnivača, Skupštine Grada Beograda, 54. izdanje Bitefa je odloženo za sledeću godinu, kada će se realizovati zajedno sa 55. Bitefom. Uprkos svesti o neminovnosti i opravdanosti ovakve odluke, u timu Bitefa je prevladalo mišljenje kako je ipak neophodno da se i ove godine Bitef dogodi u nekoj formi. Tako smo se izborili za svojevrsni uzorak festivala, Bitef-Prolog, koji će se održati od 12. do 14. septembra u Beogradu.

Radi se o trodnevnom programu koji će se odvijati isključivo u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović, u skladu sa strogim zdravstvenim procedurama nametnutim epidemijom korona virusa. Glavni događaj Bitef-Prologa biće upravo predstava "Dolina jeze", koja će se odigrati u više termina, kako bi što više gledalaca moglo da joj prisustvuje, a organizovaće se i lajv striming na Skveru Mire Trailović. Snimak predstave će se emitovati i na drugom programu Radio televizije Srbije, u sklopu naših napora da učinimo korake po pitanju deelitizacije i demokratizacije vrhunske umetnosti i načinimo je dostupnom svima. O ostalim segmentima glavnog programa, a planiramo da on sadrži još jednu ili dve pozorišne predstave, obavestićemo javnost u narednim danima.

Od pratećih programa, održaće se tradicionalni Susreti sa autorima, Filozofski teatar, performans novog cirkusa, međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, kao i izlaganje jedne od vodećih svetskih teatrološkinja, Erike Fišer Lihte, na temu odnosa između digitalnog i živog pozorišta.

Glavni razlog za organizovanje Bitef-Prologa je svojevrsno održavanje plamena. Podsetiću da festival u svojoj bogatoj istoriji nikada nije bio otkazan. Takođe, ova tri dana će biti i savršena prilika da govorimo o tome na koji način je pozorište moguće i u vreme pandemije, i to zato što smatramo da je ono jedno od stubova kritičkog mišljenja, javne debate i razmene mišljenja u demokratskom društvu.

Autor: Filip Vujošević, dramaturg Bitef festivala
Foto: Jelena Janković

54. BitefBitef PrologDolina jezeErika Fišer LihtfestivalFilip VujoševićIvan MedenicaIvica BuljanOpčinio sam tepandemija koronavirusaplućapozorištepredstavaUltima VezumetnostŽiga Divjak