Odžana 24. Internacionalna Smotra "Umjetnost & Moda" Kotor 2021.

Na dve lokacije hotela "Huma", sinć u Kotoru, održano je specijalno izdanje 24. Internacionalne Smotre "Umjetnost&Moda" Kotor 2021, u organizaciji "Fabrike", a u saradnji sa hotelom "Huma", koji je i prethodnih godina bio jedan od glavnih sponzora ove manifestacije.

Program u formi performansa koji je kombinacija umetnosti i mode, trebalo je da počne na plaži hotela "Huma", a da se potom nastavi na drugoj lokaciji, pored bazena istog hotela.

Kako je pola sata pred početak programa počela oluja sa jakom kišom, organizatori su bili primorani da u kratkom roku, kompletan događaj premeste u restoran "Toskana", u hotelu "Huma".

Iako je kompletna koreografija bila prilagođena i dva dana uvežbavana na plaži i pored bazena, zahvaljujući fantastičnim umetnicima, profesionalnom koreografu i timu "Fabrike" i "Hume", kao i strpljivoj publici koja je očigledno došla da podrži opstanak obe manifestacije, svi prisutni su uživali u vrhunskom modnom i umetničkom događaju, što je na kraju rezultiralo pravim stojećim ovacijama.

Sanja Jovićević Popović kao Zinaide sa baletanima studia "Diano" iz Herceg Novog Foto: Promo

U prvom delu programa izveden je performans "Zinaide & Letroianne", inspirisan Zinaidom i kada je predstavljena prva kolekcija Itala Marseglie, gde se u naslovnoj ulozi našla poznata crnogorska glumica Sanja Jovićević Popović, uz učešće manekena i fantastičnih igrača baletske grupe "Diano" iz Herceg Novog, predvođene Antoniom Đurović Novoselac.

U drugom delu izveden je prvi deo performansa inspirisan "Božanstvenom komedijom" Dantea Aligijeria, kojim su se organizatori pridružili centralnom svetskom obeležavanju 700 godina od smrti ovog velikog poete.

Nakon toga je usledio mini koncert talentovane i već mnogim svetskim nagradama okićene mlade kotorske violinistkinje, Vjere Radulović, čiji je nastup ispraćen gromoglasnim aplauzom.
Na samom kraju, publika je uživala u drugom delu performansa inspirisanog Danteovom "Božanstvenom komedijom", gde se u ulozi naratora takođe našla Sanja Popović, a modele Itala Marseglie su predstavili manekeni i igrači baletskog studia "Diano" iz Herceg Novog. Kompletan program režirao je producent i reditelj Rossano Giuppa.

Ono što je izazivalo posebnu emociju jeste činjenica da je ovaj projekat bio divna kombinacija italijanskih i crnogorskih umetnika. Svi učesnici, manekeni i igrači bili su na visokom profesionalnom nivou, a Sanja Jovićević Popović još jednom je dokazala da je velika umetnica i jedna od najlepših glumica sa ovih prostora, te su Italo Marseglia i Rossano Giuppa sa punom pravom doživeli ovacije prisutne publike.

U vreme pandemije koronavirusa, bez početne finansijske podrške i kratkom vremenu za organizaciju, zahvaljujući prijateljima iz Italije i Crne Gore, pre svega hotelu "Huma" i ogromnoj želji tima "Fabrike" da sačuva ovu manifestaciju, i bez skupe produkcije i u malom prostoru, sinoć su viđeni kreativnost, volja, snaga i pozitivna energija kakva se ne pamti na sličnim događajima, pobedili su i sačuvali kontinuitet manifestacije koja je u prethodne 23 godine dovodila u Kotor najveća svetska imena iz domena mode i umetnosti.

Italo Marseglia, Italijanski kreator couture mode i glumica Sanja Jovićević Popović sa manekenima i baletskom grupom "Diano" Foto: Promo

ITALO MARSEGLIA

Iatlo Marseglia je od ranog detinjstva bio fasciniran modnim dizajnerima i imao vrlo jasnu viziju mode kojom je želeo da se bavi. Kao đaku naučne gimnazije, matematika, logika i strogost su oduvek bili osnova njegove kreativnosti. Godine 2012. u Rimu je diplomirao modni dizajn na Evropskom Institutu za dizajn. Stažiranjem u visokoj modi savladao je veštinu krojenja i ručnog rada koji je sada apsolutni trend i koji je primenjen u njegovoj najnovijoj kolekciji. Posvećen savršenstvu, započeo je svoj lični put u modi, onbavljajući njegove perspektive i koristeći iskustva koje je stekao sarađujući sa najpoznatijim italijanskim modnim brendovima.
Godine 2014. osniva vlastiti brend, kada i lansira prvu demi-couture kolekciju kao rezultat njegove strasti prema strukturalnoj, savršeno krojenoj odeći, što je vidljivo u svim linijama i oblicima njegovih kreacija.
Italo svoje kolekcije prikazuje na Alta Romi, Nedelji visoke mode u Rimu i najstroži modni novinari i kritičari, čiji je inače miljenik ga svrstavaju u najtalentovanije kreatore "nove i savremene" visoke mode, ceneći njegovu originalnost i inovativnost, sposobnost da stvara "couture" modu koja se može svakodnevno nositi, koja je dostupna ne samo najbogatijima, već pre svega onima koji teže eleganciji, šiku i svaršenstvu u izradi i dizajnu.

Italo je svoju originalnost manifestovao i u viđenju održive mode koju je primenio u svojoj poslednjoj kolekciji, lično štrikajući i kukičajući kreacije, stvarajući modu koja je kako kaže, "slow fashion" (spora moda), koja je prema njegovom mišljenju ključni uslov za spas planete i kontinuirano bavljenje modom.
Italo je uneo inovativnost ne samo u modu koju stvara, već i njenoj prezentaciji. Svi sa nestrpljenjem iščekuju njegove revije na Nedelji visoke mode u Rimu, koje su zahvaljujući saradnji sa Rossanom Giuppom uvek ne samo modni, već i kulturni događaji, inspirisani legendama ili velikim umetnicima, uz učešće ne samo manekena, već i najpoznatijijih rimskih pozorišnih glumica, igrača, muzičara, DJ-eva...
Moda koju stvara Italo Marseglia, poznata kao "made in Italo", ali i njena prezentacija su u pravom smislu Art & Fashion, zbog čega je sa radošću dočekan na 24. Internacionalnoj Smotri "Umetnost & Moda" Kotor 2021.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

fabrikaItalo MarsegliakotorSanja Jovićević PopovićUmjetnost & ModaVesna Mandić