U Sremskim Karlovcima održan Festival kuglofa

Vođeni idejom da se od zaborava sačuva tradicija i kultura Podunavskih Švaba, ali i svih sugrađana koji neguju duh tolerancije i dobrosusedstva, po kojima je Vojvodina naširoko poznata, Fondacija “Zavičajna kuća” i Udruženje građana “Petrovaradin Media”, od 3. do 5. juna organizovali su Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima. Posebno mesto u nemačkoj kuhinji zauzimao je kolač kuglof, nekada neizostavna poslastica na nedeljnoj trpezi i brend opštine Sremski Karlovci, u čiju čast se poslednjih 20 godina održava festival.

Prvi dan festivala obeležilo je otvaranje izložbe slika neafirmisanih slikara, u fondaciji “Zavičajna kuća”, kao i program za najmlađe posetioce.

Narednog dana, u subotu, na zadovoljstvo organizatora, izlagača i učesnika, na Festival kuglofa udobnim vozom iz Beograda u Sremske Karlovce, doputovali su i brojni ambasadori. Njih je po dolasku u zgradi opštine srdačno pozdravio Aleksandar Stojkečić, predsednik opštine Sremski Karlovci, nakon čega su u pratnji turističkog vodiča obišli Festival kuglofa, znamenitosti i vinarije tog mesta.

Nakon zanimljive ture i predaha uz tradicionalnu kuhinju, kuglofe i vino, ambasadori Kube, Alžira, Slovačke, SAD, Kambodže, Angole i Belgije vozom su se vratili u Beograd.

Istog dana tura obilaska Sremskih Karlovaca organizovana je i za sve zainteresovane posetioce, dok je pred izlagačima bio izazov kako na najbolji način predstaviti sebe, svoj štand i proizvode gostima i stručnom žiriju.

Nakon tradicionalno organizovane povorke gde su se u nošnjama predstavili proizvođači vina, kuglofa, meda i ručno pravljenih predmeta, proglašeni su i najbolji kuglofi ovogodišnjeg festivala. Od devet pristiglih poslastica, jedan je zbog nepoštovanja pravila diskvalifikovan, a među preostalih osam najukusnije kolače napravile su Aleksandra Avramović iz Sremskih Karlovaca (osvojeno 1. mesto) i Snežana Švarc Janić (osvojeno 2. i 3. mesto). One su potom na izlagalištu pred posetiocima još jednom pravile kuglofe, odgovarajući na njihova pitanja u vezi sa time kako pripremiti najukusniji kolač. Kuglofe su pravila i deca uzrasta do 10 godina, na radionici izrade Šašavog kuglofa, a stručni žiri simbolično je nagradio njihovu kreativnost i angažovanost.

U samom centru, u zgradi opštine Sremski Karlovci, organizovana je dodela priznanja za čestitost, koju dodeljuje Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba “Zavičajna kuća”. U konkurenciji pojedinaca, priznanje je dodeljeno Jakobu Pfajferu, katoličkom župniku i naddekanu iz Odžaka. U konkurenciji pravnih lica, ove godine nagradu je primio programski direktor Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, Dinko Gruhonjić.

Završni dan festivala naveo je proizvođače da na svoje štandove donesu nove zalihe kuglofa, meda i vina, s obzirom na to da su sve pripremljeno u rekordnom roku prodali. Zvanično je otvoren konkurs za sve koji žele da učestvuju u dizajniranju motiva za naredni Festival kuglofa, a predloge idejnih rešenja potrebno je poslati na mejl maja.guzijan.cpg@gmail.com.

Učesnici Mirjani Jandrić iz Obrovca dodeljeno je priznanje za najbolju festivalsku uniformu, dok je štand Eve Šnur iz Sremskih Karlovaca bio najlepši. Svi učesnici povorke oslobođeni su kotizacije za učešće na festivalu sledeće godine.

Ovogodišnji prijatelji Festivala kuglofa bili su kompanija “Koka-kola” sa brendovima “Rosa” i “Koka Kola” i kompanija “Heineken”, koji su još jednom potvrdili da su neizostavno osveženje uz roštilj ili tokom šetnje na visokim temperaturama.

ambasadoribrend sremskih karlovacabrzi vozFestival kuglofa u Sremskim KarlovcimaFondacija Zavičajna kućakolač kuglofkoncert horova crkve Presvetog Trojstvasremski karlovciUdruženje građana Petrovaradin mediavozželeznička stanica