Šta kada od ljubavi ostane samo papir?

Lepa glumica Šarliz Teron je izgleda dobro razmislila i rešila da se ne udaje. Brak je kako misli Šarliz samo parče papira.

Da je "brak nešto za šta se čovek uvek kaje, bilo da ga sklopi ili ne sklopi", tvrdio je Sokrat, dok je književnik Onore de Balzak pričao da "brak sjedinjuje za čitav život dva bića koja se uopšte ne poznaju", Šekspir je upozoravao "dobro otvori oči kad se ženiš, a posle ih sklopi".

Prioritet za Oskarom nagrađenu glumicu Šarliz Teron nije brak, već duga veza. Šarliz, ipak kaže, da razume druge ljude kojima je brak veoma važna institucija bračnog života, pa je veoma oštra u nabrajanju razloga da se gej populaciji dozvoli ozvaničenje veze.

-Za sebe želim dugu vezu u kojoj su obe strane posvećene. Bila sam u takvim vezama pa znam da je to zajednica kakvu želim.Ne vidim sebe u bračnoj zajednici. Moje veze su podjednako ozbiljne, a brak mi nikada nije bio nešto čemu težim - objasnila je Šarliz Teron.

Šarliz rekla "ne" prstenu

Prema rečima lepe glumice, ceremonija tokom koje potpisujete papir i izgovarate zavete nije mnogo važna ako se toga posle ne pridržavate.

Bio jednom jedan brak...

Da li zbog egoizma, stresa, nedostatka ljubavi, strpljenja, razumevanja ili novca, mnogi tvrde da će buduće generacije pominjati brak u priči "bio jednom jedan brak".

Prema podacima sociologa, na žalost sve su ređi brakovi koji će dočekati "zlatnu svadbu". Prosečan brak u Srbiji traje 12,5 godina.

Tokom krize manje razvoda

Novci su često kamen razdora među supružnicima, ali izgleda i faktor kohezije kada je u pitanju opstanak jedne bračne zajednice.

Prema nekim istaživanjima, u Srbiji je od početka krize registrovan manji broj razvoda.

Stručnjaci smatraju da će se izlaskom iz krize, broj razvoda povećati.

Razvod košta i to ne samo, kako tvrde sociolozi, papirološki. I oni koji se skoro kunu u brak, svesni su da bi razvoda bilo više kada bi pre svega žene bile samostalnije.

Statistički podaci govore da se svake godine smanjuje broj sklopljenih brakova, čak je 60 odsto manje sklopljenih brakova nego pre dvadeset godina.

Srbiji ne ide na ruku ni podatak da je šesta najstarija nacija na svetu. Prosečna starost stanovništva je 40,7 godina.

U Evropi udvostručen broj dece rođene van braka

Iako broj sklopljenih brakova u zemljama Evropske unije konstantno opada, za poslednjih 20 godina, udvostručen je broj dece rođene van braka.

Prema podacima Eurostata 35,1 odsto dece u 2008. godini rođeno van braka za razliku od 17,4 odsto koliko je registrovano u 1990. godini, odnosno 25,1 odsto u 1998. godini.

Najviše rođene dece u vanbračnoj zajednici je u Estoniji 59 odsto. U drugim zemljama EU taj procenat je 46 odsto uz uočeno povećanje.

Broj sklopljenih brakova je u padu u zemljama EU. Na hiljadu stanovnika 1990. bilo je 6,3 sklopljena braka, dok je u 2008. godini registrovan njihov pad na 4,6 na isti broj stanovnika, navodi Eurostat.

Brak je ipak na ceni u Švedskoj, Danskoj, Poljskoj, Irskoj, Finskoj gde je uočeno povećanje broja sklopljenih brakova.

Ljubavi je bilo i biće je, a za brak ne znamo

Da li je to zaista braku kao instituciji odzvonilo i kakve će sve to posledice imati na razvoj društva pokazaće budućnost. Možda će se ljudi organizovati na neki drugačiji način, ali nadamo da će ljubavi biti.

brakrazvodšarliz teronsvadba