MAĐARSKE VLASTI RIGOROZNE: Meteorolozi dobili otkaz zbog pogrešne prognoze

Dva glavna mađarska meteorologa moraće da traže novi posao, nakon što su dobili otkaze zbog pogrešne prognoze vremena koja je izazvala burne reakcije političara.

Mađarske vlasti planirale su "najveći vatromet u Evropi" prošle subote kako bi proslavile nacionalni praznik Dan Svetog Stefana.

Oko 40.000 pirotehničkih predmeta bilo je spremno za lansiranje sa 240 tačaka na dužini od pet kilometara uz Dunav u centru Budimpešte. Planirano je da vatromet prati dva miliona ljudi.

Sedam sati pre zakazanog početka, manifestacija je otkazana zbog najavljenih ekstremnih vremenskih uslova.

Nebo je, međutim, ostalo mirno, što je izazvalo bes političara i otpuštanje dva čelna čoveka Nacionalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kišni oblaci, na koje su meteorolozi upozorili, promenili su pravac i, umesto centralnih delova i glavnog grada, kiša je pala na istoku zemlje.

Hidrometeorološki zavod postavio je izvinjenje na svojoj Fejsbuk stranici u nedelju, objašnjavajući da se obistinio scenario kom su davali najmanje šanse, kao i da u prognoziranju vremenskih prilika uvek postoji doza nesigurnosti.

Izvinjenje očigledno nije bilo dovoljno, pošto je u ponedeljak ministar smenio šefa meteorološkog zavoda i njegovog zamenika.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

budimpeštaDan Svetog Stefanamađarskaotkazvremenska progznoza