Novosađani uživali u ukusima sedam svetskih kuhinja

Kus kus, baklave sa bademima i kolači sa pistaćima koje su spremili kuvari ambasade Libije u Beogradu obeležili su prvi dan festivala "Taste of Planet" koji organizuje kompanija Color Media Communications tradicionalno ispred TC Promenada. Pored hrane, svoje impresije o kulturi, Novosađani su imali priliku da podelе i sa Libijcima, koji niz godina borave u glavnom gradu Vojvodine, a prikazana je tradicionalna libijska narodna nošnja koja se oblači na venčanjima.

- Veoma nam je značajno da građani Novog Sada upoznaju našu kulturu, ovim putem kroz naše specijalitete. Pre svega, zato što je Libijska zajednica u Novom Sadu izuzetno velika, druga po veličini nakon Beograda. Mnogo studenata sa porodicom živi upravo u Novom Sadu - rekao je Mohamed Galbun, ambasador Libije koja je ove godine prvi put učestvovala na festivalu.

- Nema boljeg načina da se upoznate sa jednom nacijom nego muzika i hrana i ja svim gostima koji dolaze u Srbiju preporučim da probaju naša odlična vina, da probaju našu odličnu hranu i da se upoznaju sa onim što Srbija jeste - rekao je na otvaranju festivala Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

U danima koji su sledili posetioci su imali prilike da uživaju u različitim specijalitetima iz Koreje, Finske, Švajcarske, Mađarske, Češke i Indonezije.

Foto: CMC

Mađarska prvi put učestvuje na ovom festivalu, a novi ambasador ove zemlje u Beogradu Jožef Mađar, pozdravio je posetioce na perfektnom srpskom jeziku (pre Beograda dugo godina je bio ambasador u Zagrebu). Pored mađarskih specijaliteta posetioci su imali prilike da uživaju i u tradicionalnim pesmama iz ove zemlje koje je izvela operska pevačica Melinda Morvai.

Foto: CMC

Ambasador Švajcarske Urs Šmid došao je sa suprugom koja je bila obučena u tradicionalnu švajcarsku nošnju. Na meniju je bio tradicionalni švajcarski specijalitet - "rakle" - topljeni sir koji su ambasador i njegova supruga lično servirali Novosađanima. Poslužili su čak 10 kilograma topljenog švajcarskog sira i isto toliko kuvanih krompira.

Foto: CMC

Češka je pored svoje tradicionalne hrane posetioce festivala obradovala i tradicionalnim češkim tamburaškim bendom (u svom sastavu imaju i cimbalistu) koji je dan ranije u Ambasadi Češke na prijemu povodom Nacionalnog dana ove zemlje svirao češku, srpsku i himnu Evropske unije.

Foto: CMC

Poslednjeg dana festivala Novosađani su imali prilike da probaju hranu koju je pripremila ambasada Indonezije koja je redovni učesnik festivala. Kao i svake godine, posetioci su uživali i u tradicionalnom indonežanskom plesu.

Foto: CMC

Festival "Taste of Planet" se organizuje uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekratarijata za privredu i kompanija "Coca Cola" i "Heineken".

Foto: CMC

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

color media communicationsJožef MađarMohamed GalbunNenad IvaniševićTaste of PlanetTaste of Planet 2023tc promenadaUrs Šmid