Konferencija “Poljoprivreda posle pandemije”: Poljoprivreda je bila najmanje ugrožena tokom vanrednog stanja

U organizaciji Novosadskog sajma, a uz podršku kompanije Color Media Communications danas je održana online konferencija "Poljoprivreda posle pandemije".

Teme o kojima se na konferenciji govorilo su: kako ostati lider u događajima posvećenim agrobiznisu, kako pokazati lojalnost prema starim i novim kupcima i kako podići vidljivost napora da se Poljoprivredni sajam kvalitetno realizuje u septembru 2020.

Svi zainteresovani konferenciju su mogli da prate preko YouTube kanala Color Media Communications i preko sajta konferencije. 

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otvorio je konferenciju.

- Mislim da je Vlada Republike Srbije u čitavoj krizi vezanoj za koronavirus, bar u delu koje se tiče hrane nesumljivi pobednik. Nama je, sa aspekta poljoprivrede i hrane, ova pandemija koristila ili smo uspeli da je iskoristimo. Nastavili smo da izvozimo svinjsko meso, dobili smo dozvolu i za izvoz jabuka u Indiju. Sve se to desilo u doba korone - rekao je Nedimović.

Vuk Radojević, pokrajinski sektretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo:

- Moderna savremena poljoprivreda i primena savremenih tehnologija jeste nešto na čemu moramo insistirati u narednom periodu. I u procesu proizvodnje u preradi, ali i plasmanu proizvoda. Ono što sada možemo reći, država je apsolutno prepoznala potrebe poljoprivrednika i izašla u susret svim njihovim potrebama u smislu optimalnih agrotehničkih rokova, kako bi svi radovi u polju bili obavljeni.

- Poljoprivrednici u Vojvodini su u privilegovanijem položaju u odnosu na ostatak Srbije pošto mogu da konkurišu za sredstva i kod Ministarstva i kod Pokrajinskog sekretara za dodatne stimulanse za poljoprivredu - rekao je Vuk.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada:

- Što se tiče budžeta Grada koji ima dodira sa poljoprivredom i poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji Novog Sada ništa se ne menja. Nismo imali rebalans i nismo smanjili budžet. Mi smo partneri u procesu pomaganja malih poljoprivrednih proizvođača organske poljoprivredne proizvodnje, tako da ćete i ove godine na Novosadskom sajmu videti proizvođače organske hrane. Naša ideja je da krenemo i u subvencionisanje troškova i određenih kredita za poljoprivredne proizvode i mehanizaciju.

Tomaš Kuhta, ambasador Češke Republike u Srbiji - zemlje partnera Međunarodnog poljoprivrednog sajma:

- U Češkoj sa zdravstvenog gledišta nema velikih posledica epidemije u poređenju sa ostalim zemljama, ali očigledno je da će posledice za ekonomiju i balans državnog budžeta biti značajne. Češka  učestvuje od 2016. godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Planirano je da ove godine Češka bude predstavljena nacionalnom izložbom, a za učešće se prijavilo šesnaest čeških firmi. Kako je termin pomeren za septembar, to nam ne ide u prilog. Više od polovine Čeških firmi trenutno ne planira učešće na Sajmu poljoprivrede kao posledica pandemije.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma:

- Mi kao menadžment moramo održati Poljoprivredni sajam ove godine, održavali smo ga i u težim okolnostima. Potrudićemo se da sajam bude u punom formatu. Nećemo odustati ni od jednog segmenta. Poljoprivredni sajam čini 60% naših prihoda.

Leonid Babić, predstavnik Generali osiguranja u Srbiji koje je strateški partner Sajma i direktor Regionalnog centra Vojvodina:

- Bitna grana privrede koja se oslanja na poljoprivredu jeste osiguranje. Svi gledaju da daju podršku proizvodnji a i drugim faktorima koji su važni za samu delatnost. Činjenica je da je Poljoprivredni sajam sa starim terminom u maju mesecu spadao u vreme kada je najveći intenzitet u prodaji osiguranja. Generali osiguranje shvata digitalizaciju kao nešto što je budućnost, mada bih ja pre rekao sadašnjost. Lider smo u Srbiji što se tiče digitalizacije u oblasti osiguranja.

Marko Stojanović, sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije:

- Veliki broj naših dobavljača evropskih kompanija ozbiljno trpi posledice ove pandemije i veliki broj fabrika je imao problema u proizvodnji. Neke su bile zatvorene, neke su radile sa smanjenim kapacitetom i to je dovelo do toga da su prolongirani rokovi isporuke. Postavlja se pitanje kvalitetnog učešća na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede.

Branislav Sekulić, vlasnik firme “Vrtlari” – predstavnik malih proizvođača:

- Poljoprivredni sajam je utkan u razvoj i početak rada naše kompanije, na Poljoprivrednom sajmu se saznalo za "Vrtlare", 2016. godine. Naše udruženje je pokrenulo inicijativu za organizaciju manifestacije "Vojvodina - gastro region" koja se održava u okviru Poljoprivrednog sajma treću godinu za redom. Moramo pronaći rešenja da iskomuniciramo na koji način možemo ubuduće plasirati naše proizvode pre svega za inostrana tržišta.

Branislav NedimovićBranislav Sekulićcolor media communicationskoronavirusLeonid BabićMarko Stojanovićmiloš vučevićPoljoprivreda posle pandemijeslobodan cvetkovićtomaš kuhtavuk radojevic