Izložba "Paja Jovanović: Jedan slikar, 12 fotografa - 24 umetnička dela" - "Cveće" iz Vukicinog ugla

Fotografija: Vukica Mikača

 

Muzej grada Beograda Color Media Communications predstavljaju izložbu "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela".

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu i Galeriji Milan Konjović u Somboru, 15. oktobra je, u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj ulici u Beogradu, svečano otvorena izložba radova naših najpoznatijih fotografa koji su svojevrsni "citati" ulja na platnu čuvenog Paje Jovanovića.

Izložba "Jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" koncipirana je tako da će se odabrana ulja na platnu Paje Jovanovića nalaziti na zidovima Muzeja grada, a fotografije inspirisane njima – na štafelajima ispred njegovih slika.

Pozivu Color Media Communications odazvali su se: Nebojša BabićMiša ObradovićMonika PavlovićMiloš NadaždinJelena JovanovSever ZolakMarko KrunićBraca NadeždićVladimir Milivojević BoogieVukica MikačaRadivoj Hadžić i Jaroslav Pap. Stručni konsultant izložbe je Igor Todorović, a kostimograf Dragana Ognjenović.

Paja Jovanović - Cveće, 1942.

 

Vukica Mikača našla se pred retkim umetničkim izazovom u želji da dočara i prenese Pajino delo "Cveće" nastalo oko 1942. godine.

- Tokom posete Muzeju Paje Jovanovića svi smo osetili otmenost ambijenta, kao da smo negde u Beču, što pokazuje da Beograd ima i svoje skriveno lepše lice. Nama fotografima bi zadatak trebalo da olakša to što je Paja izraziti predstavnik akademskog realizma, svojstvenog i fotografiji, pa smo mogli verno da prenesemo njegova dela - kaže Vukica i dodaje:

- Sliku "Cveće" izabrala sam zbog nežnosti, suptilnosti i spokoja kojim odiše taj buket mirisnih ruža. Danas nam je to preko potrebno, čini mi se više nego ikad. Ova slika na posmatrače deluje kao smirujuća pipula - kaže Vukica.

Fotograf: Vukica Mikača

 

Umentičko delo "Cveće", nastalo oko 1942, ulje na platnu, motiv je koji je Paja Jovanović slikao uglavnom tokom Drugog svetskog rata. Ovde je zastupljen koncept “slike u slici”, odnosno prepoznatljivi detalj Jovanovićeve skice za portret supruge Muni kao srednjovekovne vladarke.

U toku trajanja izložbe organizatori su predvideli i nekoliko interesantnih predavanja u okviru kojih će umetnost Paje Jovanovića sa različitih aspekata predstaviti Predrag Marković, Tamara Ognjević, Nenad Novak Stefanović i Igor Todorović. O pratećem programu izložbe više detalja možete saznati na sledećem linku: http://communications.rs/pajajovanovic/

Podsećamo sve posetioce izložbe da je kompanija Telenor spremila aktivaciju za naše čitaoce i sve posetioce koji uslikaju fotografiju iz svog ugla na izložbi "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" u Muzeju grada u periodu od 15. do 28. oktobra i fotografiju objave na svom Facebook ili Instagram profilu (otključanom nalogu) i prikažu nam na ovaj način kako oni zamišljaju umetnost uz obavezno korišćenje tagova: #mojugao , #zamisliumetnost i #pajajovanovic

Ulaznice za zatvaranje izložbe odnosno party "Artisti i modeli" dobiće odabranih 10 korisnika Facebooka i 10 korisnika Instagrama (uslov da imaju otključan profil) koji će biti u prilici da prisustvuju ovom druženju i razgovaraju sa fotografima i modelima koji su učestvovali u kreiranju izložbe. Proglašenje pobednika biće 28. oktobra u 12 sati.

Autorka izložbe "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" je Duška Jovanić, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju do 29. oktobra u prostorijama Muzeja grada Beograda, Resavska 40-b.

10 fotografa: 20 umetničkih delaAkt na crvenom ogrtačuAleksandar Đikićcolor media communicationsduška jovanićIgor TodorovićizložbaJaroslav PapJedan slikarJelena Jovanovkraljica marija karađorđevićMarko Krunićmilan konjovićmiloš nadaždinmiša obradovićMonika Pavlovićmuzej grada beogradanebojša babićpredavanjeprinceza danica karađorđevićradivoj hadžićSever ZolakteniserkaVladimir Milivojević BoogieVukica MikačaZorana Obradović