Women's CEO Summit: Lidija Ćulibrk - Kako žene kreiraju nove narative u medijima

Predstojeća konferencija "Women's CEO Summit", koja će se održati 14. marta 2024. godine u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, prilika je da čujemo Lidiju Ćulibrk, glavnu urednicu magazina "Lepota i zdravlje", koja deli svoja viđenje o razvoju zastupljenosti žena na vodećim pozicijama u medijima u Srbiji. U razgovoru koji preispituje izazove balansiranja profesionalnih i porodičnih obaveza, uticaj mentalnog zdravlja i samopouzdanja na liderstvo, te ulogu medija u razbijanju stereotipa i promociji jednakosti, Lidija Ćulibrk ističe napredak i preostale prepreke. Ovaj intervju uvod je u razmatranje ključnih tema koje će obogatiti diskurs na konferenciji, istražujući kako mediji mogu podržati i osnažiti žene u svim aspektima društvenog života.

U kontekstu vašeg bogatog profesionalnog iskustva i posvećenosti promovisanju položaja žene u društvu, kako vidite razvoj i promene u zastupljenosti žena na vodećim pozicijama u medijima i kulturi u Srbiji tokom poslednje decenije? Postoje li specifični izazovi sa kojima se suočavaju žene u ovim sektorima, i kako se oni mogu prevazići?

- Po mom mišljenju najveći izazov za žene na svim pozicijama jeste to što je veoma teško imati složenu i zahtevnu karijeru, u medijima ili bilo gde drugde, i podizati decu. To je prvo što želim svakako da naglasim. Bez obzira što se u poslednjoj deceniji veoma promenilo učešće mladih muškaraca u porodici i očevi su sada mnogo više uključeni nego ranije, majke su i dalje u problemu. Društvo i poslovno okruženje, čak i kada je idealno, taj problem ne može da reši u potpunosti. Ovo se osobito odnosi na žene koje su majke male dece i koje su, šta god propovedala feministička teorija, u psihološkom smislu prioritetne u ranom dečjem uzrastu. Specifičnost medijske i kulturne scene jeste da su glavni urednici i kreatori sadržaja često žene ali su vlasnici medija koji najčešće kreiraju uređivačku politiku muškarci. Situaciju je promenila digitalna scena koja je u prvi plan istakla žene kao vlasnice i kreatorke digitalnih medija što me zaista raduje.

S obzirom na vašu pozadinu u psihologiji i specijalizaciju u medicinskoj psihologiji, na koji način mislite da mentalno zdravlje i samopouzdanje utiču na sposobnost žena da preuzmu i održe vodeće pozicije u poslovnom svetu, posebno u dinamičnom i često stresnom okruženju medijske industrije?

- Kao što sam pomenula, i u uslovima koji su najbolji mogući, a oni podrazumevaju i dobro mentalno zdravlje i visoko samopuzdanje, pozicija žene na liderskim funkcijama ne može biti stabilna. Ukoliko žena, nekim slučajem, želi da se posveti samo karijeri ili u periodu kada se posvećuje samo karijeri, a roditeljstvo odlaže, situacija je povoljnija. Tada obrazovana i samouverena žena može da postigne sve ono što može i obrazovan i samouveren muškarac. Hendlovanje stresa i pritiska više je vezano za strukturu ličnosti nego za pol. Od toga koliko umete da se isključite iz radne atmosfere, da se kvalitetno odmarate i da znate dokle dosežu vaše kompetencije, a gde prestaju zavisi da li ćete trpeti posledice stresa odnosno pritiska na poslu, ili pak pritiska preterane izloženosti informacijama. Ove veštine mogu i da se nauče ako shvatite njihov neprocenjiv značaj za mentalno zdravlje.

Kao glavna urednica magazina "Lepota i zdravlje", koji se bavi promocijom zdravih životnih stilova i pozicije žene u modernom društvu, kakvu ulogu vidite za medije u oblikovanju narativa o ženama na vodećim pozicijama? Kako mediji mogu doprineti razbijanju stereotipa i podsticanju jednakih mogućnosti za žene u svim aspektima društvenog života?

Mediji igraju veliku ulogu u razbijanju stereotipa bilo koje vrste. A demokratizacija medija putem digitalnih platformi bi trebalo da da dodatnu injekciju oblikovanju adekvatnijih narativa. Međutim, tu su problem algoritmi koji vas neprekidno vraćaju u “buble” te ako ste skloni borbi protiv stereotipa ćete dobijati još više sadržaja koji će vas činiti svesnijim, a ako niste – nećete. Ne vidim izlaz iz toga.

Registraciju za konferenciju Women’s CEO Summit možete da izvršite ovde.

Pokrovitelj konferencije: CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi

Otkrijte revolucionarni svet wellnessa u CHENOT ESPACE u One&Only Portonovi

Uz ekskluzivno globalno partnerstvo sa cenjenim švajcarskim brendom CHENOT, One&Only Portonovi predstavlja prvi CHENOT ESPACE spa centar – jedinstveno utočište posvećeno vašem blagostanju. Prepustite se vodećim stručnjacima u svetu wellnessa i doživite revolucionarni Chenot Method®, metod koji menja živote.

Nauka i Wellness: Savršen sklad za vaše optimalno zdravlje

One&Only Portonovi ima misiju je da vaš boravak pretvori u preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Kombinujući najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja Chenot Method® podstaći će aktivniji, zdraviji i uravnoteženiji stil života. Pored mogućnosti za opuštanje i wellness, dostupni su "a-la-carte" tretmani poput ozonoterapije, hidrokolonike, hidro-aromaterapije i hidromasažni tretman, bioenergetski tretman, energetske masaže, tretman fitoblatom, koji igraju vitalnu ulogu u postizanju i održavanju vašeg optimalnog zdravlja i funkcionalnosti.

Godina koja vam pripada: Zdravlje tokom cele godine

U CHENOT ESPACE, svaki dan je prilika za unapređenje vašeg blagostanja. Vaše transformišuće iskustvo otpočeće dijagnostičkim testovima sa medicinskim timom koji će ustanoviti vaše Chenot Biomarkere Životnog Stila. Na osnovu rezultata programi će biti pažljivo dizajnirani da pruže optimalno zdravlje tokom cele godine, pružajući vam prostor i vreme koje zaslužujete za obnavljanje energije i regeneraciju tela. Detox & Napredni detox, Fitnes program, Oporavak od stresa i povratak energije, Vikend spa delux su samo neki od programa koji kombinuju tretmane Chenot Method® i plan ishrane, kako bi pomogli onima koji u potpunosti žele da promene stil života i dugoročno održe vitalnost.

One&Only Portonovi: Gde se vaša wellness putovanja ostvaruju

Doživite ultimativno wellness iskustvo u srcu One&Only Portonovi. Pozivamo vas da istražite i doživite CHENOT ESPACE – gde se nauka i odmor spajaju, kreirajući savršeno utočište za vaše telo i duh.

Više informacije možete pronaći ovde.

Autor: Nikola Gudelj
Foto: Promo

lepota i zdravljeLidija ĆulibrkOne&Only PortonoviWomen's CEO Summit