"Održiva moda" i visoki glamur na finalnoj večeri IFF Porto Montenegro 2024 (FOTO)

Šesti Međunarodni Modni Festivala (IFF) Porto Montenegro 2024 sinoć je završen spektakularno, donoseći glamur, ali i važne poruke o održivoj modi.

Tiziano Guardini iz Rima doneo je Crnoj Gori s ljubavlju svoju poruku protkanu životom i lepotom. Ovaj evolucioni inovator, poznat po duboko svesnom pristupu modi koju naziva ECO modom, istakao je bitnost međusobnog povezivanja i harmonije.

- Ovom prilikom želeo bih da poručim, da ovu planetu delimo svi i deo smo delikatne ravnoteže. Povezani smo i to osećamo. Možemo dizajnirati, kreirati, a zatim i stvarati u harmoniji. To je najlepše putovanje, jer je prilika da se iznova povežemo s onim što zaista jesmo. Moja želja je da svi na svetu imaju priliku i mogućnost da budu deo mode koja je u korelaciji sa životnim stilom - poručio je Guardini.

Dodao je da veruje "da kao kreativni ljudi imamo mogućnost i dužnost da kreiramo novi dizajn, novu odeću, nove načine da svoje ideje transformišemo u ideje koje će služiti svima i biti deo cirkularne ekonomije". Njegovu poruku su dočarale fantastične balerine baletske škole "Princeza Ksenija", koje su nosile njegove kreacije.

Crnogorski predstavnik Boris Ćalić oduševio je publiku svojom prvom kolekcijom o održivoj modi.

- "Kolekcija "Cikada", nastala je u saradnji s brendom L'ccitane. Inspirsan sam biljakama koje koristi ovaj brend kao i zemljom kao osnovom iz koje sve nastaje i rađa se, pa su se u koloritu kolekcije našli zemljani tonovi u kombinacijama sa žutom, oker, narandžastom, ljubičastom i maslinastom. Svaki šav, tkanina i detalj su temeljno razrađeni kako bi se postigao osećaj nenametljive elegancije. Odeća koju stvaram odražava ideju da manje može biti više - poručio je Ćalić.

I kako je direktorka Fabrike, Vesna Mandić najavila u medijima, kao "šlag na tortu" Festival je zatvoren spektakularnom revijom i kolekcijom "Ezra Couture", brendom koji osvaja već 20 godina, i dodatno doprinosi prepoznavanju mode Bliskog istoka, ne napuštajući svoje filipinske korene.

Kolekcija inspirisana Japanom bila je puna glamura, ženstvena i bezvremena, sa snažnom porukom nade i ljubavi. Vež, bela, crna i crvena boja dominirali su ovom bajkovitom kolekcijom. Svi prisutni u prostoru Synchro Porto Montenegro i gledaoci u direktnom prenosu na RTCG su se uverili zasto ovaj brend nose brojne kraljevske porodice i najelegantnije žene sveta.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Boris ČalićEzra CouturefabrikaIFF Porto Montenegro 2024Tiziano GuardiniVesna Mandić