Više od 14.000 vojnika na paradi u Moskvi

MOSKVA, 9. maja 2012. (Beta) - Više od 14.000 vojnika učestvovalo je u sredu na tradicionalnoj vojnoj paradi na Crvenom trgu u čast 67. godišnjice pobede nad fašizmom.

Za razliku od prethodnih godina, skoro svi učesnici bili su odeveni u paradne uniforme i prvi put su po trgu prošli oklopni transporteri "Ris", koji su pratili strateške raketne sisteme "Topolj-M".

Paradom je komandovao zamenik načelnika Generalštaba general-pukovnik Valerij Gerasimov, a paradu je primio vršilac dužnosti ministra odbrane Anatolij Serdjukov.

Pred početak parade specijalni avioni razbili su kišne oblake nad Moskvom. Parada je počela svečanim pronošenjem zastave Rusije i znamenja pobede u Velikom otadžbinskom ratu, kako u Rusiji nazivaju rat protiv fašističke Nemačke. Znamenja su pronešena uz zvuke pesme Aleksandra Aleksandrova "Sveti rat", koju je izvelo više od 1.000 vojnih muzičara.

Novoizabrani predsednik i premijer Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev došli su do svečane tribine zajedno, a pored njih, na tribini se nalazilo najviše vojno i političko rukovodstvo države, kao i ratni veterani.

Medju gostima su bili i strani vojni atašei u Moskvi.

Za gradjane Rusije Dan pobede koji je neradni dan, jedan je od značajnijih praznika, i pri susretu, obično čestitaju jedni drugima. Državne televizije uvek emituju patriotske filmove iz perioda Drugog svetskog rata.

Pogledajte još