Imenovana nova vlada u Grčkoj

ATINA, 17. maja 2012. (Beta-AFP) - Grčka je u četvrtak dobila prelaznu vladu sastavljenu od 16 ministara, uglavnom visokih funkcionera i univerzitetskih profesora, čiji će zadatak biti da pripreme nove izbore zakazane za 17. jun, saopštio je grčki premijer.

Predsednik Vrhovnog upravnog suda Panajotis Pikramenos (67), koji je u sredu imenovan za tehničkog premijera, zajedno s ministrima u novoj vladi polažiće zakletvu, uoči početka konstitutivne sednice novog parlamenta.

Prevremeni izbori 6. maja završeni su bez pobede koja bi omogućila formiranje samostalne vlade bilo koje stranke, a potom nije uspelo ni sastavljanje koalicione vlade.

Prelazna vlada sastavljena je od univerzitetskih profesora, jednog generala u penziji, jednog diplomate. Za ministra finansija imenovan je Jorgos Zanijas, bivši šef državnog ekonomskog saveta i jedan od ključnih pregovarača o planu vraćanja grčkog duga.

Na mesto šefa diplomatije postavljen je 83-godišnji Petros Molivijatis, koji je tu funkciju već obavljao 2004-2006. Bivši šef generalštaba grčke vojske Frangos Frangulis imenovan je za novog ministra odbrane.

Na majskim izborima ojačala je podrška strankama koje se zalažu da Grčka otkaže obaveze prema medjunarodnim kreditorima, a pre svega da se odbace stroge mere budžetske štednje.

Grčka već petu godinu prolazi kroz tešku finansijsku i socijalnu krizu, a nezaposlenost je porasla na 21 odsto.

Pogledajte još