Bombaški napad kompleksan i neobičan

RIM, 19. maja 2012. (Beta-AFP) - Bombaški napad u kojem je jutros u italijanskom gradu Brindiziju poginula jedna 16-godišnja srednjoškolka, "kompleksan" je dogadjaj sa "neobičnim" okolnostima, ocenila je italijanska ministarka unutrašnjih poslova Anamarija Kančeljeri.

"Brojne su pretpostavke, a nijedna od njih nije sigurna", kazala je ministarka televiziji Skaj (Sky) TG24, o napadu u kojem je ranjeno sedam učenica.

Ocenivši da treba biti "obazriv", ona je ipak priznala da ju je "jako potresla" činjenica da škola za devojke čije su učenice bile meta napada nosi ime sudije i borca protiv mafije Djovanija Falkonea i njegove žene Frančeske Morviljo, ubijenih u bombaškom napadu na Siciliji pre 20 godina.

Upitana da li je reč o početku novog talasa napada mafije, Anamarija Kančeljeri je kazala da ne postoji dovoljno elemenata da bi to moglo da se kaže. "Bilo bi površno tvrditi tako nešto, ovo je neobičan napad. Treba biti veoma oprezan" sa hipotezama, kazala je.

Prema prvim informacijama, bomba je bila ručne izrade i činile su je tri plinske boce s detonatorom, a verovatno i tajmerom. Eksplozivna naprava bila je sakrivena u rančevima ostavljenim na zidiću pored srednje škole.

Italijanski mediji bombaški napad povezuju sa 20. godišnjicom ubistva, 23. maja 1992. godine, u kojem su poginuli Falkone, njegova supruga i tri telohranitelja. Italijanska mafija je tada na put od aerodroma do centra Palerma postavila 500 kilograma eksploziva.

Pogledajte još