Šta sve jedemo?

Huffington Post proveravao je ovih dana neke sastoje prerađene hrane i došao do otkrića od kojih sigurno neki ljudi neće imati apetita. Pa, ako imate posebno osetljiv stomak bolje je preksočite ovaj tekst, ali i industrijsku hranu koje je sve više u našim prodavnicama. Ili da se nadamo da ovako nešto, ipak, još nije stiglo u naše tržne centre i restorane.

Castoreum

Castoreum je ekstrakt iz analne žlezde dabrova koji se može naći u aromi jagode, maline i drugog bobičastog voća. Pa ako vam sok od maline ili sladoled od jagode ima neverovatan ukus možda se iz njega "smeši" neki dabar?

Amonijak sulfat

Ovaj sastojak je vrsta đubriva koju možete pronaći u nekim pekarskim proizvodima. Obično se dodaje u cilju da se neutrališe visoka kiselost hrane. Nije opasan u količinama koje se koriste u hrani, ali ta činjenica sigurno nije privlačna onima koji u slast grickaju neku kiflu.

(old_image)

L-Cistein ili E920

Reč je o neesencijalnoj aminokiselini koja je derivat ljudske kose ili perja patki i kokoški. Ovaj proizvod koriste neki proizvođači hleba jer na taj način poboljšavaju teksturu, ukus i miris.

Silicijum dioksid

Ovaj proizvod je na deklaracijama poznatiji kao E551. U prirodi se može naći u više oblika, od kojih su najpoznatiji kvarc i opal, a najčešće se upotrebljava za proizvodnju stakla.

Silicijum dioksid se može naću u restoranima brze hrane. Lanac Wendy koristi ga u čiliju, a Taco Bell u mesnim nadevima. Prirodno je sredstvo za sprečavanje zgrušavanja. U ekološkoj proizvodnji hrane koristi se pomoćno sredstvo i smatra se bezopasnim.

Titan dioksid

Reč je o prirodno belom pigmentu koji je netoksičan i koji blokira svojstva UV zraka. Često se koristi kao prehrambena boja. Ima ga u kremama za sunčanje, mleku, pastama za zube. Koristi se i za izbelivanje obranog mleka, koje može poprimiti i laganu plavu boju nakon što je masnoća uklonjena. Često se koristi u prelivima za salate, šlagu za kafu i glazurama.

Azodikarbonamid

Agens kojeg ima u plastici, cipelama, ali i u pecivima za hamburgere.

Celuloza

Celuloza je bela vlaknasta tvar koja se nalazi u biljkama. Može se pronaći u ribanom siru, salati, mlečnoj čokoladi… Dodaje se hrani kako bi se sačuvala od vlage, a i zgušnjava i tako bila teža.

Pogledajte još