Lansirana prva privatna svemirska letilica

KEJP KANAVERAL, 22. maja 2012. (Beta-AFP) - Privatna američka kompanija Spejsiks (SpaceX) lansirala je u utorak ujutro sa Floride svemirsku letilicu ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici, prenele su agencije.

Kapsula nazvana Dragon bez posade lansirana je bez problema na raketi Falkon 9 sa kosmodroma u Kejp Kanaveralu u 3.44 po lokalnom vremenom (9.44 po centralnoevropskom vremenu) po vedroj noći, tri dana pošto je prvi pokušaj lansiranja prekinut.

Ovim se otvara nova era u svemirskim letovima - to je prvi put da jedna privatna kompanija lansira letilicu u svemir. Do sada su to činile samo vlade.

Deset minuta posle lansiranja kapsula se odvojila od drugog dela rakete i ušla u zemljinu orbitu. Letilica je krenula ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici koja se nalazi na 350 kilometara, i stići će na 2,5 kilometara od nje u četvrtak.

Kapsula Dragon će izvršiti niz manevara i proba i ako sve prodje dobro NASA će dati zeleno svetlo da se pripoji Medjunarodnoj svemirskoj stanici u petak rano po podne.

Pripajanje se sprovodi preko robotske ruke iz Medjunarodne svemirske stanice koju kontroliše jedan od šest astronauta na njoj.

NASA i kompanija Spejsiks navode da je ovo pokazni let.

Pogledajte još