Obama se izvinjava Komorovskom zbog gafa

VARSSAVA, 1. juna 2012. (Beta) - Predsednik SAD Barak Obama izrazio je žaljenje zbog greške prilikom uručivanja Medalja slobode u Vašingtonu, kada je, kako je naglasio, nehotice upotrebio izraz "poljski logori smrti" za koncentracione logore nacista u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

Pridev "poljski" za nacističke logore u kojima su tokom holokausta stradali milioni Jevreja izazvao je žestoke reakcije i zahteve da se američki predsednik izvini Poljacima, ne samo u Poljskoj već i u američkim medijima.

"Predsednik Obama je u pismu predsedniku Bronjislavu Komorovskom naglasio da nije namerno upotrebio izraz koji godinama povredjuje Poljake i protiv koga se Poljska ispravno bori da ga eliminiše iz javnog prostora u svetu", kazao je danas o sadržaju pisma poljskom predsedniku ministar Komorovskog Jaroslav Sokolovski.

Predsednik SAD je izrazio žaljenje zbog te svoje nenamerne greške, naglasio da jednostavno nisu postojali nikakvi poljski logori smrti, već da su Aušvic, Treblinku i druge logore u okupiranoj Poljskoj ne samo izgradili Nemci, već da su nemački nacisti tim logorima i upravljali.

Pogledajte još