12. Svetsko prvenstvo u banatskim šorama

ZRENJANIN, 27. juna 2012. (Beta) - Svetsko prvenstvo u banatskim šorama, 12. po redu, biće održano narednog vikenda, od 29. juna do 1. jula, u Tomaševcu, a kako je u sredu najavljeno, učestvovaće deset ekipa.

Biće to pet prvoplasiranih ekipa od prošle godine: "Marijevo", "Orlovat", "Čoke", "Bečkerečke kere" i "Novosadski bećari", dve ekipe su direktno pozvane: "Tomilend" iz Radimne i reprezentacija rumunske "Ojne", dok su se tri ekipe plasirale nakon tri kvalifikaciona turnira, odigrana u Žablju, Kusiću i Pančevu.

To su "Kikindski mamuti", "Lale" iz Bele Crkve i "Sve zvezde" iz Mokrina. U petak je juniorsko takmičenje, na kojem će igrati mali Marijevčani, Čokani, Orlovaćani i Sakuljani.

Istorijski podaci na koje se pozivaju u Društvu za očuvanje banatskih šora kazuju da je 1670. godine bečki dvor srpskim vojnicima dao beneficije i postavio ih na granicu prema turskom carstvu. U retkim trenucima odmora, zajedno sa lokalnim stanovništvom, čobanima i decom u Banatu, vojnici su smislili igru koju su nazvali šore.

Danas se one igraju u vojvodjanskom i rumunskom delu Banata.

Pogledajte još