Zašto žene u ovulaciji mrze lepotice?

ABERDIN - Nema osobe kojoj se ne dopada lepa ženska osoba - sem ženama koje se nalaze u periodu najveće plodnosti, jer lepu ženu smatraju direktnom konkurencijom i pretnjom. U isto vreme nemaju ništa protiv kad su u pitanju žene koje su blizu ili su već ušle u period menopauze - pokazala su najnovija istraživanja britanskih psihologa.

"To vam je kao da za njih uopšte ne postoje atraktivne žene, one ih jednostavno ignorišu ili čak ne skrivaju otvorenu netrpeljivost" - tvrdi Benedikt Džouns, psiholog sa Univerziteta Aberdin u Velikoj Britaniji na osnovu anketiranja 97 sredovečnih žena.

Mnoge studije bavile su se pitanjem šta se izraženo plodnoj ženi najviše dopada na licu muškarca, na njegovom telu, u njegovom glasu pa čak i - znojavoj majici ili košulji. Ali mali broj psihologa i neurologa bavio se kako plodnost menja karakter nadmetanja među samim ženama - saopštio je Džouns časopisu "Primenjena biologija".

On i njegovi saradnici pokazivali su ženama pre ulaska, ali i posle ulaska u menopauzu fotografije muškaraca i žena na kojima je izvršena digitalna manipulacija da bi oni izgledali muževniji, a one što privlačnije.

Na, u foto-šopu "dorađenim", fotografijama muškaraca posebno su naglašeni snažna vilica i gustina obrva, a kod žena široko razmaknute oči i lepo izvijene obrve.

Žene čija se starost kretala između 40 i 64 godina zatim su se opredeljivale između 40 naglašeno muževnih muškaraca i naglašeno privlačnih žena.

Bez obzira na menopauzalno stanje, žene su se listom opredeljivale za muževnu gospodu. Ali kad je reč o ženama, dame koje su još uvek mogle da rađaju manje su glasale za izrazito lepe žene nego one koje su već ušle u menopauzu.

Na osnovu ovih pokazatelja, Džouns je zaključio da je reč o podsvesnom međusobnom nadmetanju još uvek plodnih žena:
"Sasvim je pouzdano da se žene dok prolaze kroz menopauzu lagano udaljavaju od pomisli na seks s izrazito muževnim kavaljerom i sve više se približavaju tipu muškarca koji bi im garantovao stabilnu porodicu" - zaključio je Džouns.

"Mislim da je reč o prvom i značajnom koraku u psihološkom portretisanju žena u vreme plodnosti ali i menopauze" - smatra Mark Prokoš, evolucioni psiholog sa Univerziteta Elon u Severnoj Karolini.

Ipak, on još uvek nije potpuno uveren da je žensko procenjivanje najbolji način da se objasni "seksualno nadmetanje među ženama".

"Još uvek nema odgovora na pitanje da li je samo procenjivanje crta lica dovoljno da potvrdi apsolutnu privlačnost žena u periodu plodnosti, ali i pred-menopauzalnoj i post-menopauzalno fazi života" - sumnjičav je Prokoš.

(FoNet)
 januar 2009.

Pogledajte još