Grčki novinari u štrajku

ATINA, 31. oktobra 2012. (Beta-AP) - Grčki novinari stupili su u sredu u 24-časovni štrajk, u znak protesta zbog vladinih mera štednje koje će se, kako smatraju, negativno odraziti na njihovu zdravstvenu zaštitu.

Zbog štrajka novinara ne emituje se televizijski i informativni program, a na internet sajtove ne postavljaju se nove vesti. Sutrašnje štampe neće biti na kioscima.

Istovremeno, poslanici grčkog parlamenta glasaće danas o nacrtu zakona o privatizaciji koji će, kako se procenjuje, biti prvi veliki test za vladajuću koaliciju.

Novi zakon daće vladi više ovlašćenja u privatizaciji javnih preduzeća. Medjutim, zakonu se protive mnogi poslanici iz redova socijalista i Demokratske levice, dva mladja partnera u vladi formiranoj nakon izbora u junu.

O nacrtu zakona glasaće se istog dana kada će ministar finansija Janis Sturnaras predstaviti novi nacrt državnog budžeta za 2013. godinu. Dva najveća sindikata u zemlji za večeras planiraju protest zbog mera štednje u budžetu.

Zakon o privatizaciji jedna je od reformi na koje se Grčka obavezala u okviru sporazuma sa medjunarodnim kreditorima po kojem će ta zemlja dobiti milijarde dolara pomoći od drugih zemalja evrozone i Medjunarodnog monetarnog fonda, pod uslovom da sprovede mere štednje kako bi smanjila državni dug i budžetski deficit.

Pogledajte još