Tolkin i Džekson Novom Zelandu dovode turiste

0

Svetska premijera novog filma Pitera Džeksona, "Hobit: Neočekivano putovanje" zakazana je u za 28. novembar, a očekuje se da će novo ostvarenje trostrukog dobitnika Oskara imati ogromnu gledanost, a Novom Zelandu dovesti veliki broj turista zainteresovanih da obiđu mesta snimanja.

Džekson je najpoznatiji po trilogiji „Gospodar Prstenova“ snimljenoj po romanu Dž.R.R.Tolkina, a njegov novi film prvi je deo nove trilogije „The Hobbit. There and Back Again“ (Hobit ili tamo i natrag) snimljene takodje po romanu engleskog pisca.

Džekson je 2004. dobio Oskara za režiju za „Povrtak kralja“, treći deo prethodne trilogije, a njegov uspeh uticao je i na preporod turizma na Novom Zelandu.

Odmah nakon premijere prvog dela trilogije, koja je u celini snimljena na Novom Zelandu, broj turista zainteresovanih da obidju mesta snimanja tri filma rapidno je porastao.

„U početku nismo mogli da postignemo da organizujemo toliki broj putovanja. Neki su na put čekali po godinu, pa čak i dve“ rekao je agenciji Frans pres novozelandski turistički vodič Dejvid Getvrod Ferguson.

U poslednje vreme, medjutim Novi Zeland posećuje manje turista, čemu je izmedju ostalog doprineo zemljotres koji je prošle godine pogodio ostvo Krajstčerč, kada je poginulo 185 ljudi.

VELINGTON, 5. novembra 2012. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.