Ispovest Jevrejina-prvog Hitlerovog komšije: Još kao dete osećao sam opasnost u vazduhu

Edgar Fojčvanger (88) imao je pet godina kada se Adolf Hitler, šef Nacionalsocijalističke nemačke radničke stranke, tada stranke u povoju, doselio u Minhen, u rezidenciju koja se nalazila preko puta njegove porodične kuće. Danas, decenijama kasnije, njemu su sećanja i dalje veoma živa, pa je zajedno sa novinarem koji ga je intervjuisao, napisao knjigu, zapravo ispovest pod nazivom "Moj komšija Hitler: Sećanja jednog jevrejskog deteta uz pomoć francuskog novinara".

- Naizgled zvuči sasvim normalno kada govorim o tome kako sam išao istim putem kao i Hitler. Kao da to nije velika stvar. Međutim, retko ko može da kaže da je na praktično dnevnoj bazi viđao ljude koji su odgovorni za okretanje sveta naopačke. Hitler je dolazio u Minhen vikendima. Sećam se da mi se pogled jednom susreo sa njegovim. Nije se nasmejao. Nekoliko ljudi je bilo ispred i povikali su "Hajl Hitler!". Odgovorio im je podigavši šešir, a onda je sačekao automobil. Naravno da sam još tada znao ko je on - priča Fojčvanger, Hitlerov komšija, koji je, da ironija bude veća, Jevrejin.

On dalje priča da se divio Hitlerovom srebrenom Mercedesu koji je izlazio i ulazio u podzemnu garažu vile Hajnrika Hofmana, Hitlerovog fotografa, inače poslodavca njegove ljubavnice Eve Braun, prenosi "The Daily Mail".

- Ali, još kao dete sam osećao opasnost u vazduhu. U danima pre 30. juna 1934., kada se desila Noć dugih noževa, atmosfera je bila okrutna. Oko šest sati ujutro bio sam i nesvesno svedok priprema za stravičan masakr. Probudili su me lupanje vratima automobila, zvuk čizama na pločniku i vika. Pogledao sam kroz prozor i vidio kolonu auta parkiranu ispred Hitlerove zgrade. Neki muškarci su se užurbano kretali okolo.

Fojčvanger se seća brojnih boca mleka ispred vrata Hitlerove rezidencije, dok drugi nisu imali mleko za decu, zatim zastrašujuće škripe kočnica i brojnih telohranitelja koji su pratili svaki Hitlerov dolazak i odlazak iz minhenske rezidencije.

- Tih dana, kada bih ga vidio izbliza, on nije delovao zastrašujuće. Čak sam bio znatiželjan i priželjkivao sam da ga vidim - priča Fojčvanger koji je u novembru 1938. uhapšen i smešten u koncentracioni logor zajedno za ocem.

Nakon šest nedelja, Fojčvanger je uspeo sa porodicom u Veliku Britaniju, a danas živi u Francuskoj.

Iako nije živeo u Minhenu nakon što je postao nemački kancelar, Hitler je zadržao vlasništvo nad stanom na Princregentplacu sve do samoubistva 1945. godine. Danas je ova rezidencija policijska stanica, a Fojčvangerova kuća je advokatska firma.

Pogledajte još