Fejsbuk slavi deveti rođendan!

Na svom početku, Fejsbuk je bio namenjen samo studentima na Harvardu koji su tim putem mogli da komuniciraju međusobno i razmenjuju informacije.

Kasnije su im se pridružili i drugi fakulteti i srednje škole, da bi danas bila jedna od najposećenijih društvenih mreža na svetu.

Sa više od milijardu aktivnih korisnika predstavlja neiscrpan izvor podataka i za predstavnike medija, koji putem ove mreže prate šta čelnici država, političari, ministri i ostali pišu u svojim "statusima" komentarišući neki od aktuelnih događaja.

Problem sa kojim se ova društvena mreža suočavala jeste pitanje privatnosti, pa je tim povodom januara ove godine Zakerberg predstavio novi pretraživač koji, kako je istakao, uz precizniju pretragu željenih sadržaja, osigurava i potpunu diskreciju korisnicima. Nova usluga pod nazivom "graph search" omogućava korisnicima precizniju pretragu ljudi, mesta, slika i interesovanja.

O vrednosti Fejsbuka najbolje govori podatak da je Majkrosoft krajem 2007. godine platio 240 miliona dolara za 1,6 posto udela u deonicama ove društvene mreže.

(Novi magazin, Tanjug)

Pogledajte još