Februar - Mesec mačje ljubavi

Kada će se mačke ”voleti” zavisi od toga gde borave, da li žive na ulici ili u kući, selu ili gradu, od temperature i dnevnog svetla. To objašnjava zašto su one, uz izuzetke, neplodne u oktobru i decembru, objašnjavaju veterinari.

- Mačke se obično pare u februaru, kako bi svoje mlade donele na svet, dva meseca kasnije, kada u prirodi ima najviše hrane - objašnjava veterinar Stanko Božinović. - Taj ”zakon” važi za životinje koje ne žive sa vlasnicima, u stanovima, već su svoje mesto našle između zgrada ili u selima. Mačke koje se gaje kao kućni ljubimci su policiklične, što znači da imaju teranje tokom cele godine. Najkraće vreme između dva teranja je 21 dan.

Ako vlasnik mačke ne želi mladunce, može to sprečiti pravovremenom sterilizacijom. U suprotnom, gotovo da ih je nemoguće zadržati kad su u potrazi za ”srodnom dušom” u vremenu paranja. Neretko mace beže iz kuća svojih vlasnika, kako bi zadovoljile svoje nagone.

- Ukoliko primetite da je mačka u nekoj vrsti transa, da specifično mjauče, slabije jede, neuobičajno se mazi ili podiže rep, znajte da joj je potreban mačor - dodaje Božinović. - Ne smemo da zaboravimo da je kod životinja najjači nagon za održanje vrste. Ako se mački ne omogući parenje, ona će pobeći u potrazi za partnerom.

Ženke stiču polnu zrelost od 7 do 12 meseci starosti, a mužjaci od 10 do 14. Teranje kod mačke obično traje dve do tri nedelje, a ako ne ostane skotna ponavlja se za najviše dve nedelje. U proseku ženka je trudna 65 dana, a zadnjih dana traži najbolje mesto gde će se okotiti.

Porođaj traje više časova, a veterinari preporučuju da se vlasnici raspitaju o nezi koju bi trebalo da preduzmu. Nije na odmet da se maci pripremi mesto gde će doneti mlade na svet, da to ne bi učinile u krevetu ili ormanu vlasnika, što se često događa.

Sijamske mačke najglasnije!

(old_image)

Veterinari kažu da u fazi parenja najviše muka imaju vlasnici sijamskih mačaka. Oni se često žale kako njihovi ljubimci nepodnošljivo ”urliču i zapomažu”, kao i da tokom noći dok dozivaju partnera, ispuštaju zvukove nalik na dečji plač. Verovatno iz tog razloga, najviše se sterilišu mačke ove rase.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još