Uprkos krizi: Petnica će sprovesti planirane seminare

U saopštenju se navodi da je na poslednjoj sednici Saveta i Upravnog odbora "Petnice", održanoj u prostorijama SANU 23. aprila "data bezrezervna podrška programima i organizaciji rada Istraživačke stanice".

"Zaključeno je da je nedopustivo ucenjivati finansijsku podršku napustanjem samostalnog i nezavisnog statusa i bilo kakvim promenama u organizacionoj strukturi koja uspešno funkcioniše tri decenije", takođe je saopšteno.

Toj sednici u SANU prisustvovala su njena oba potpredsednika, veći broj akademika, profesora Beogradskog univerziteta i direktori vodećih naučnih institucija u Srbiji.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo prosvete i nauke Srbije prihvatilo da nastavi svoje učešće u finansiranju obrazovnih aktivnosti "Petnice" kako bi se ubuduće izbegle neugodne situacije nastale učestalim prekidima u finansijskoj podršci aktivnostima koje to ministarstvo podržava od osnivanja stanice.

Direktor "Petnice" Vigor Majić nedavno je obavestio javnost da istraživačka stanica u 2013. nije dobila ni dinara od Ministarstva prosvete i nauke što dovodi u pitanje njene prolećne aktivnosti i održavanje novih objekata podignutih prošle godine međunarodnim kreditima, za koje je garant Vlada Srbije.

Potom se oglasila i pomoćnica ministra prosvete i nauke Vesna Fila koja je rekla da je "Petnica jeste korisna, ali nije jedina".

"Mi imamo mnogo obaveza prema drugim školama koje rade sa talentovanom decom. Mi nemamo samo Petnicu, već imamo ceo sistem Srbije. Prioritete određujemo prema sredstvima kojima raspolažemo. Petnica je prošle godine dobila pet miliona dinara za istraživačke projekte, a 19 škola koje rade sa talentovanom decom, kao i 18 regionalnih centara koji rade sa talentima su dobili neuporedivo manje novca", kazala je tada Fila.

Ona je dodala kako je "uložen ogroman novac u proširenje Petnice, a ko će voditi taj centar odrediće država i Grad Valjevo". 

"Država do sada nije imala uvida kako se troši novac jer nije postojao Upravni ni Nadzorni odbor u Petnici tako da je novac prosleđivan, a da je kontrola trošenja ostala van dometa države", kazala je Fila.

U novoizgrađenim objektima "Petnice" koji su završeni u maju 2012. do sada je sprovedeno više od 110 programa kroz koje je prošlo skoro 3.000 učenika i studenata.

U rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata površine 17.000 kvadratnih metara država je uložila 5,3 miliona evra, kapaciteti su 170 ležajeva, a za kupovinu savremene opreme namenjeno je 2,3 miliona evra.

Od 1982. godine, kada je osnovana, kroz Istraživačku stanicu "Petnica" prošlo je više od 250.000 đaka i studenata iz Srbije i inostranstva, kao i nekoliko hiljada njihovih nastavnika.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još