Splitski aktivisti protiv Tuđmanovog spomenika

0

Grupa građana iz Splita fotografisala se s transparentom na kome piše "TITO 1962" u znak protivljenja postavljanju spomenika Franji Tuđmanu i uz želju da zaboravnom hrvatskom narodu poruči da Split pamti neku bolju istoriju.

Na mestu na kome je u petak postavljen spomenik Tuđmanu, pre 51 godinu Tito je održao jedan od svojih istorijskih govora, pa izbor lokacije smatramo nastojanjem da se revidira prošlost, što je inače svojstveno ljudima sa ovih prostora„, kažu aktivisti.

Oni smatraju da je reč o simboličnom činu veštog skrivanja svega što je u Titovoj eri privredno stasalo da bi u eri njegovog naslednika Tuđman bilo uništeno u samo jednoj deceniji.

Tuđman je čovek koji je svim silama pokušao da izbriše identitet Dalmacije, pa ju je krstio imenom Južna Hrvatska„, podosećaju aktivisti, preneli su hrvatski mediji.

Aktivisti tvrde da je Tuđman kumovao kulturnoj, privrednoj i političkoj devastaciji Splita 90-ih godina prošlog veka.

Šta je napravila njegova ideja o dvesta bogatih porodica, a Miroslav Kutle je kao glavni izvršitelj uništio privredu i velike firme poput Slobodne Dalmacije, Jugoplastike, Jugovinila, Dalme, Jadrantekstila, Prerade i Uzora„, navode aktivisti.

Radnici su, kažu, danas na prosjačkom štapu, a grad prepušten turizmu kao jedinoj vitalnoj privrednoj grani.

Aktivisti koji protestuju protiv Tuđmanovog spomenika tvrde da ne pripadaju nijednoj političkoj stranci i uveravaju da su oni samo nezadovoljni građani Splita.

Spomenik hrvatskoj nezavisnosti i prvom hvatskom predsedniku Tuđmanu otkriven je u petak u prisustvu njegovog sina Miroslava.

Agencija Hina je prenela da je spomenik visok 2,85 metara, a otkrio ga je gradonačelnik Splita, Željko Kerum, koji je, obraćajući se prisutnima, istakao da je Tuđman zajedno s hrvatskim veteranima najzaslužniji za stvaranje hrvatske države.

Izvor: Tanjug via Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.