Novi Sad: Ima dva fakulteta, a nude joj da volontira

Ekonomski fakultet, smer marketing, završila je u 22. godini, a posle dve godine upisala se i na FTN.

"Nisam imala novac za studije industrijskog inženjerstva i menadžmenta, ali sam uspela da se upišem na FTN 2011. godine kada sam dobila stipendiju Ekološkog pokreta. Da nije bilo toga, ne bih imala diplomu FTN", priča Dragana za "24 sata".

Kada je posle studija ekonomije potražila posao, sedam meseci je slala CV na bezbroj konkursa. Dobila je samo dva odgovora.

"Dve privatne firme su mi ponudile volontiranje na godinu dana i neizvesnu mogućnost da dobijem posao. Morala sam da ih odbijem jer u mojoj četvoročlanoj porodici jedino ja zarađujem radeći u buticima, piceriji i na promocijama", kaže Dragana.

Kada je dobila ugovor o delu u Službi katastra nepokretnosti, pomislila je da joj se sreća najzad osmehnula, ali stalno zaposlenje nije dobila jer su joj pune tri godine rad produžavali na mesec dana.

Tek u aprilu ove godine dobila je ugovor na tri meseca, ali se na birou i dalje vodi kao nezaposlena.

Dok je radila u katastru uspevala je da ispunjava obaveze na Fakultetu tehničkih nauka i za 11 meseci položila je 17 ispita. Stigla je da se uveče bavi folklorom, a od stranih jezika savladala je engleski i usavršava nemački.

"Želim da u narednih pet godina doktoriram na FTN i posle predajem na nekom fakultetu. Privlači me sektor javnih finansija. Biće teško jer je za jednu godinu potrebno 200.000 dinara. Bilo bi dobro da dobijem stipendiju, ali ako je ne bude, moraću da zaradim novac za doktorske studije", kaže Dragana.

I dalje šalje CV na konkurse
i očekuje da će dobiti stalni posao u struci. Ali, odgovora nema.

"Važno je da razmišljam pozitivno i guram napred. Sreća se ne dobija, već se osvaja"
, kaže Dragana.

(Izvor: 24 sata - Đ. Petrović)

Pogledajte još