Najveće zablude o seksu i kontracepciji

Žena ne može da zatrudni prilikom prvog seksa

Šanse za trudnoću su uvek iste, čak i ako se radi o prvom seksu. Žena, može zatrudneti u bilo koje vreme nakon ovulacije. To može značiti da može da ostane trudna čak pre prve menstruacije jer ovulacija počinje oko 14. dana pre menstruacije.

Ispiranje, tuširanje ili kupanje može da spreči trudnoću

Ispiranje nije uspešna metoda kontracepcije jer je nemoguće tuširati se dovoljno brzo da bi sprečili spermu da dođe do jajašca. To vredi čak i ako se tuširate odmah nakon spolnog odnosa. Mokrenjem ili kupanjem nećete sprečiti trudnoću.

Prekinuti snošaj štiti od trudnoće

To je veliki mit! Prekinuti snošaj nije uvek pouzdana metoda, a postoji nekoliko razloga za to. Nakon što muškarac postigne erekciju, on izbacuje predejakulat koji može sadržati najmanje 300.000 spermatozojida! Postoji i rizik da se neće moći povući na vreme i da će teško zadržati kontrolu. Čak i ako ejakulira izvan vagine, spermatozoidi mogu da plivaju, tako da bilo gde u blizini vagine i dalje mogu da dovedu do trudnoće (to znači da trudnoća može da se dogodi čak i bez penetracije penisa ako muškarac ejakulira na ili u blizini vagine).

Žena ne može da zatrudni tokom menstruacije

Mnoge žene (i muškarci), veruju u ovaj mit. Moguće je da žena ostane trudna u bilo kojem trenutku tokom menstrualnog ciklusa. Općenito, kada imate menstruaciju, to znači da ne ovulirate. Ako je to slučaj, onda nećete ostati trudni. Međutim, žene sa nepravilnim ili kraćim ciklusima zapravo mogu da ovuliraju tokom ciklusa. Sperma može živeti unutar ženskog tela do 5 dana, tako da ako ovulirate u roku od 7 dana od nezaštićenog odnosa, možete zatrudneti.

Kontracepcivne pilule uzrokuju rak

Iako postoje nuspojave pilule, ona nije uverljivo povezana sa rakom, a najnovija istraživanja pokazuju da pilula ako i ima uicaj na rizik od razvoja raka dojke, taj uticaj je jako mali. U stvari, prema jednom istraživanju, žene koje piju pilule imaju samo 1 / 3 šanse da će dobiti rak jajnika ili maternice od onih koje ne piju pilule. Zaštita od razvoja tih karcinoma se povećava sa svakom godinom korištenja, a može trajati do 30 godina nakon prestanka uzimanja pilula.

Koristite balon ako ne možete pronaći kondom

Da, to je mit! Folija ili balon nisu zamena za kondom. Ukoliko nemate pouzdanu metodu kontracepcije pri ruci, ne koristite plastičnu foliju ili balon kao način za sprečavanje trudnoće. To ne funkcioniše!

Trudnoću može sprečiti skakanje gore dole ili stavljanje semena u vaginu

Postoje mnogi ljudi koji veruju da će kijanje, kašljanje, pa i skakanje gore dole nakon seksa isterati spermu. To je sve neistinito, sperma je suviše brza i suviše malena za bilo koju od tih metoda. Osim toga, postavljanje objekata (kao što su semenje ili biljke) u vaginu pre, tokom ili nakon seksa neće imati nikakvog učinka na sprečavanje začeća. Ovo može biti opasno jer može biti štetno za žensko telo.

Seks u stojećem položaju sprečava trudnoću

Mitovi koji kruže o položajima u seksu koji sprječavaju trudnoću su dosta česti. Najčešći je da ne možete ostati trudni, ako ste u stojećem položaju tokom polnog odnosa. Postoje i priče da je manja verovatnost da ćete zatrudneti ako su polni odnosi kraći. Imajte na umu da su ovo totalno neutemeljene i neistinite priče.

Izostanak orgazma može biti izvrsna metoda kontrole rađanja

Mnoge žene veruju da, ako ne dožive orgazam za vreme seksa, neće ostati trudne. Zadovoljstvo nema nikakve veze sa kontrolom rađanja, uživate li u seksu ili ne, uvek možete ostati trudni.

Žena je više zaštićena ako kondom jače stisne penis

To je takođe zabluda koja se temelji na uverenju da zategnuti kondom znači i manju verovatnoću da će sperma curiti van ili da će kondom iskliznuti tokom seksa. Međutim, kondom koji je preuzak ima veću šansu da pukne tokom seksa. Kada koristite kondom, takođe je važno da ostavite mali prostor u blizini vrha penisa kako bi sigurno uhvatio ejakulat (spermu), a to sprečava kondom od toga da bude rastegnut kada jednom muškarac ejakulira.

Izvor: Centar-zdravlja.net

Pogledajte još