Kada će Petnica dobiti novac?

On je ukazao da je, nažalost, neodgovoran odnos Ministarstva prosvete i nauke u proteklih nekoliko godina ozbiljno ugrozio neke važne segmente rada Petnice i da su u Stanici nastojali da to učine "manje vidljivim" za učenike i studente koji u nju dolaze.

"Ali šteta je učinjena. Pre više od godinu dana prekinuli smo nabavku časopisa i obnavljanje knjižnog fonda biblioteke, a to je jedna vrlo važna funkcija svake stručne biblioteke. Petnička naučna biblioteka je jedna od najvećih naučnih biblioteka u Srbiji i esencijalna je u procesu obrazovnog rada u Stanici", kazao je Majić.

"U cilju uštede smo odložili organizovanje gotovo svih programa namenjenih obuci nastavnika, smanjili smo na minimum međunarodnu saradnju i razmenu učenika. Prošle godine smo otkazali gotovo sve jesenje, a ove godine i većinu prolećnih seminara za ucenike...", ukazao je Majić.

On je dodao da se boji da su takvim odnosom države prema njima "doterani do zida" i da se dalje ne može bez bitnog pada u kvalitetu rada i ugrožavanja same bezbednosti dece u Petnici.

"To je linija koju ćemo braniti do poslednje mrve snage"
, kategoričan je direktor Petnice.

Govoreći o budućem finansiranju Istraživačke stanice, Majić kaže da su oni uradili nekoliko modela i predloga koje su u proteklih nekoliko godina više puta slali Ministarstvu prosvete i nauke.

Nikakav odgovor, kaže Majić, nikada nisu dobili.

On poručuje da postoje dva tipa sredstava koja se moraju obezbediti. Jedna su nevezana za programe i aktivnosti Istraživacke stanice i namenjena su održavanju objekata i opreme koji su imovina države Srbije.

"Ako mislimo da taj novoizgrađeni prostor i tu savremenu opremu održavamo u ispravnom stanju, onda se to mora osigurati, servisirati, objekti čuvati i čistiti... To Istraživačka stanica ne može da radi i finansira sama, niti će bilo koji sponzor i donator da se saglasi da svoj novac troši na održavanje imovine države, umesto za programe"
, naglasio je Majić.

On navodi da je, takođe, i pitanje koliko će država učestvovati u finansiranju programa i aktivnosti Istraživačke stanice.

Prema njegovim rečima, država je izgradila značajno veći i moderniji prostor u Petnici da bi se tamo odvijalo više kvalitetnih programa i da bi se obuhvatio veći broj mladih, pa da je zato logično da učestvuje u delu troškova programa.

"Uostalom, država je učestvovala svih proteklih 30 godina u finansiranju programa Stanice. Mi ne tražimo da država pokriva sve troškove, već manji deo i spremni smo da se, kao i do sada, na sopstvenu odgovornost borimo za pronalaženje drugih izvora finansijske podrske, a tu, pre svega, mislim na pomoć od strane preduzeća, fondacija i privatnih lica"
, poručio je direktor.

Međutim, on ističe da taj, manji deo, koji treba država da obezbedi, mora da bude siguran, pouzdan i redovan.

"Velika je nevolja naše sadašnjosti što je država na glasu, i to krajnje zasluženo, kao nepouzdan i prevrtljiv partner u svakoj vrsti posla"
, primetio je Majić.

On se osvrnuo i na posetu studenata iz Pariza Petnici, koji će u njoj biti do 18. septembra i istakao da to što dolaze već drugu godinu za redom, pokazuje da su veoma zadovoljni onim što tu nauče.

"Očekujemo da će se u narednih nekoliko godina ovde pojaviti na redovnim programima obuke i studenti iz Slovenije i SAD. Petnica je na glasu kao veoma kvalitetan i pouzdan partner u organizovanju vrlo složenih i zahtevnih aktivnosti, ali se o tome više govori van Srbije nego u domaćim krugovima", zaključio je Majić.

Izvor: B92

Pogledajte još