Najčešće greške u planiranju dijete

Dijeta nekima predstavlja stil života, a nekima je važna zbog zdravlja, ali uglavnom ovi drugi imaju prednost jer im dijetu obično prepiše lekar ili nutricionista.

Kada se sami odlučujete za dijetu, uobičajna procedura je surfovanje po internetu, traženje recepata i prilagođavanje jelovnika. Međutim, oni koji stvarno žele da izgube kilograme moraju dijetu pažljivo da planiraju i sve preprimaju, pa evo nekoliko saveta:

Za početak, zapamtite da će dijeta funkcionisati jedino ako promenite neke navike, jer upravo one su vas dovele u tu situaciju. Među njima se izdvaja grickanje ispred televizora u sitne sate, provođenje vremena u kuhinji gde ste okruženi hranom i slično.

Najlakši način da zaglibite i ne sprovedete plan u potpunosti je ako jedete van kuće, recimo naručujete hranu na poslu. Teško da ćete jesti baš ono što vam je potrebno.

Kod planiranja dijete većina ljudi postavlja sebi velike ciljeve koji se ubrzo pokažu nedostižnim, pa kada planirate zamislite cilj koji želite postići u roku od 30 do 60 dana i držite se plana.

Preporuka je da se izbegava dijeta koja izbacuje neke grupe namirnica predugo, jer to nije dobro zbog zdravlja, a i brže može da se odustane.

Savet za kraj – ako i malo pogrešite, nemojte odmah da odustanete, vratite se planu i nastavite kao da se ništa nije dogodilo, isplatiće se.

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još